38-мото Среднозимно преброяване отчете 60 хиляди птици от 52 водолюбиви вида

STZAGORA.NET

Тази година 21 екипа от над 50 експерти и доброволци на “Зелени Балкани” посетиха над 40 влажни зони в Северна, Южна България и по Черноморието, както и реките Тунджа, Арда и Марица (от Пазарджик до границата на България). Среднозимното преброяване премина при меко време и мъгла.

Отчетени бяха общо над 59 500 индивида от 52 водолюбиви вида (патици, гъски, корморани, чапли, бърнета, лиски и т.н.), както и 69 вида дневни и нощни грабливи, пойни и вранови видове. Най-много от водолюбивите видове в отчетените водоеми са зимуващите лиски (около 15 000) и зеленоглави патици (10 100).

Значително по-малко от миналата години са отчетените пеликани и гъски. В студени зими, когато водоемите на север от България замръзват, в страната ни се събират десетки хиляди големи белочели, сиви и червеногуши гъски. Тази зима големи белочели и червеногуши гъски са наблюдавани основно в района на Шабла и Дуранкулак, а в Южна България са отчетени едва около 230 гъски.

Ситуацията в в някои от основните влажните зони в Южна България, които “Зелени Балкани” наблюдава от 1996 г., е както следва:

* Поморийско езеро – отчетени бяха над 9100 индивидида от 26 различни вида, сред тях среден нирец, тъмногръд брегобегач, клопач, шилоопашата патица. За сравнение, през 2013та година, по същото време и методика, в езерото са отчетени едва 5790 индивида, но от 49 различни вида водолюбиви птици.

* Язовир “Овчарица” – общата численост на водолюбивите птици е малко над 8100 индивида, при положение, че по същото време през 2013 г. са били над 12 000. Не са наблюдавани зимуващи гъски. Най-многочислени са лиските 6 100, следвани от зеленоглавите патици – 1 260. Тук са и традиционно зимуващите къдроглави пеликани, като са отчетени 126 птици. За сравнение, през 2013та са наблюдавани 194 индивида, а през 2012 г. – едва 31 пеликана.

* Язовир “Пясъчник” – Отчетени са около 4460 водолюбиви птици, като през 2013 г. само зеленоглавите патици са били 6 000 индивиди. Като цяло язовирът се характеризира с по-малко видове и по-ниска численост от обикновено. Трябва да се отбележи, че и нивото на водата е по-ниско от други години, макар че заради липсата на заледени участъци, цялото водно огледало е свободно и това едва ли е оказало негативно влияние на водолюбивите птици. Интересно наблюдение бе зеленоглава патица с нетрадиционна окраска.

* Река Марица – Тази година на традиционната нощувка на застрашения вид малък корморан (Phalacrocorax pygmeus) край Пловдив бяха отбелязани около 2000 индивида. Това е между 2-4 % от цялата Европейска популация на вида. Миналата година по същото време обаче бяха отчетени над 5000, като това беше рекордна за реката численост. За жалост, екипите станаха свитедели на бракониерство и безпокойство – източно от Пловдив бе наблюдавана лодка с убит малък корморан, а на самата нощувка гражданин учеше ловното си куче, като произведените изстрели предизвикаха раздигане на стотици ужасени птици. Малките корморани традиционно са съсредоточени в една основна нощувка край град Пловдив, докато големите корморани са концентрирани в няколко основни нощувки по долното течение на реката, някои които тази година за изненада са се преместили, а други изобщо не са се сформирали. Заради постоянните изстрели и безпокойство, птиците постоянно сменят своите места за нощувка, като това е свързано със стрес и загуба на енергия. Други интересни видове, отчетени по реката бяха млад розов пеликан и група от къдроглави пеликани. Такива видове рядко се виждат по реката, те предпочитат по-големи водоеми, основно по Черноморието или Северна Гърция.

Тази година в Южна България бяха установени любопитни типично прелетни видове – розов пеликан, черен щъркел, торбогнезд синигер. Изглежда необичайно топлото време е позволило на птиците да намират храна и по нашите ширини и да останат тук, вместо да предприемат опасния и дълъг път на юг.

За съжаление екипите констатираха огромен брой нарушения – бракониерски отстрел на редки и застрашени видове птици, незаконни гюмета, сечи. Бяха подготвени сигнали, които ще бъдат внесени в отговорните институции.

Преброяването се проведе съвместно с представители Българското дружество за защита на птиците, Регионалните инспекции по околната среда и водите и басейновите дирекции, Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” и Българската орнитологична централа към Института по зоология при БАН. Данните от преброяването са представителни, а методиката е в съответствие на изискванията на Изпълнителната агенция по околна среда и Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Установяването на числеността, динамиката на популацията на зимуващите в България водолюбиви птици, както и влажните зони, които обитават са от голямо значение за определяне на мерките за тяхното опазване.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн