Разрази се мощна радиационна буря, има опасност за самолетите и спътниците

STZAGORA.NET
Динамичният ефект от срещата на Земята с облака коронално вещество, изхвърлен от Слънцето на 4 януари, беше слаб. Скоростта на слънчевия вятър едва достигна 400-420 км/с, а след това спадна. Ето защо среднопланетарната геомагнитна обстановка през последното денонощие остана спокойна. Над изолирани райони от Земята бяха регистрирани геомагнитни смущения (суббури), включително и над България.

Радиационната обстановка обаче беше активна. През последната нощ след вчерашното X-изригване потокът слънчеви протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) надхвърли нивото на средна радиационна буря (S2) и почти достигна бал S3, т.е. мощна радиационна буря.

При тази обстановка има значителен риск от аварии в работата на електронната апаратура на изкуствените спътници на Земята, управляващата и навигационната апаратура на гражданските и военните самолети, летящи на височина 8-10 км над земната повърхност или по-голяма. Има значителен радиационен риск за екипажа на Международната космическа станция и малък риск за екипажите и пътниците на самолетите, летящи на височини около и над 8-10 км.

Днес геомагнитната обстановка ще бъде между спокойна и активна, утре – между активна и мощна геомагнитна буря (Kp=7; бал G3), а на 10 януари – между смутена и малка геомагнитан буря (Kp=5; бал G1). Според нас публикуваните процентни вероятности от Центъра за прогнози на космическото време в Боулдър от 0ч снощи за геомагнитните явления по райони на Земята съдържат явни грешки и са недостоверни.

Геомагнитната буря (Kp=5 или повече) е природно явление, което оказва значително влияние върху околната среда на Земята и технологичната инфраструктура в околоземния космос. Тя може да се окаже причина за различни технологични аварии, смущения в работата на апаратурата на изкуствените спътници на Земята. Увеличава се вероятността за прояви на индивидуално и масово агресивно поведение, както и вероятността за пътно-транспортни произшествия. Зачестяват случаите на безпокойство, безсъние и употреба на лекарства с успокоително и психотропно действие. Увеличава се вероятността за инфаркти и инсулти на високи и средни ширини. При геомагнитна буря със средна или голяма мощност (Kp=6 или 7)може да възникнат проблеми и с техническата инфраструктура на средни ширини, включително за авиацията, електропреносната мрежа и комуникациите.

В рамките на 3-дневната прогноза (9-10 януари) радиационната буря ще продължи. Днес и утре потокът слънчеви протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита ще бъде основно в диапазона на буря със средна мощност (S2). На 10 януари СЕЧ-потокът ще слезе в диапазона на малка радиационна буря (S1). При ново слънчево протонно изригване обаче реалната обстановка ще бъде по-активна.

Доц.д-р Борис КОМИТОВ
Ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн