Челен опит: Лондон ще прави “небесни” велоалеи

STZAGORA.NET
Предварителната визия за "въздушните" велоалеи на автора на идята арх. Норман Фостър. Снимка dailymail.co.uk*
(Снимка www.dailymail.co.uk)
Лондон до 20 години може да се сдобие с въздушни колоездачни трасета, пише в. „Фигаро“, цитиран от БТА и Novinite.bg. Идеята е на прочутия британски архитект Норман Фостър, създал новия стадион “Уембли”.

Проектът се нарича SkyCycle („Небесно колело“). Трасетата ще бъдат изградени над метролиниите. Мрежата ще бъде 220 км дълга. Става дума за десет писти, по които могат да пътуват до 12 000 колоездачи на час с 16 мили в час, вместо с 10, колкото е велосипедната скорост по улиците на мегаполиса. Трасетата ще скъсят придвижването с до 29 минути в сравнение с класическите колоездачни алеи. Ще има 200 входа, които ще водят към тях.

Проектът е замислен от две години. Но първо трябва да се съберат средства, за да се провери дали той е осъществим. За целта ще бъде изградена тестова писта от 6,5 км, която ще свързва Източен Лондон със станцията Ливърпул стрийт. Цената на тази писта ще бъде 220 млн. лири.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн