1 януари/18ч15мин: Мощна геомагнитна буря над България

STZAGORA.NET

Местния 3-частен K-индекс в станция Панагюрище за периода 30 декември 2013 - 1 януари 2013 г (niggg.bas.bg*)

През последните три часа геомагнитната обстановка е смутена в планетарен мащаб. Среднопланетарният 3-часов геомагнитен Kp-индекс достигна бал 4, съответстващ на планетарно геомагнитно смущение (суббуря). Конкретно над нашата част от света обаче геомагнитната активност е по-висока. 3-часовият местен K-индекс в Панагюрище е равен на 7 за интервала между 14 и 17 часа българско време. Това съответства на мощна геомагнитна буря над нашата страна.

Геомагнитната буря (Kp=5 или повече) е природно явление, което оказва значително влияние върху околната среда на Земята и технологичната инфраструктура в околоземния космос. Тя може да се окаже причина за различни технологични аварии, смущения в работата на апаратурата на изкуствените спътници на Земята. Увеличава се вероятността за прояви на индивидуално и масово агресивно поведение, както и вероятността за пътно-транспортни произшествия. Зачестяват случаите на безпокойство, безсъние и употреба на лекарства с успокоително и психотропно действие. Увеличава се вероятността за инфаркти и инсулти на високи и средни ширини.

При геомагнитна буря със средна или голяма мощност (Kp=6 или 7)може да възникнат проблеми и с техническата инфраструктура на средни ширини, включително за авиацията, електропреносната мрежа и комуникациите.

Доц.д-р Борис КОМИТОВ
Ръководител на Центъра за слънчев
и слънчево-земен мониторинг
Стара Загора

_______

* niggg.bas.bg
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн