Откриват градинката „Пингвините“ в четвъртък

STZAGORA.NET

На 5 декември в 11.00 ч. ще бъде открита реконструрираната градинка „Пингвините“ в центъра на Стара Загора. По инициатива на кмета Живко Тодоров бе осигурено финансиране на проект за „Паркоустрояване и благоустрояване на градината при църква „Св. Николай”, чието изпълнение започна в началото през август 2013 година.

Основните алеи и функционални зони на градината бяха запазени, а настилката и алейната мрежа са решени цветно. Предвидени са места за сядане край зелените площи, които са повдигнати на височина 40 см. Подновена е съществуващата питейна фонтанка, а шадраванът с фигурата на двата пингвина е облицован с естествени каменни плочи, снабден с циркулационна помпа и 4-часова филтрация на водата, която се връща обратно пречистена и обеззаразена. Дюзата на фонтана създава висока разпенена струя, с изключителен визуален ефект, особено през вечерните часове на денонощието, когато е осветена. Ефектно осветен през нощта е и целият парк.

Изградена е автоматична поливна система за поддържане на зеленината. Засадени са нови растителни видове – вечно зелени дървета и храсти, широколистни цъфтящи храсти и сезонни цветя, както и нови широколистни дървета по тротоара на бул. „Цар Симеон Велики”. Реализираният проект отговаря на изискванията за достъпна архитектурна среда и осигурява ново разположение и рехабилитация на павилионите за цветя за по-доброто им експониране и поглед към градината.
#

spodelime

1 коментар on “Откриват градинката „Пингвините“ в четвъртък”

  • Николай wrote on 3 декември, 2013, 22:38

    Няма ли да бъде премахнат синия павилион или поне да бъде пребоядисан ?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн