В Спасителния център на “Зелени Балкани” – Стара Загора пристигнаха 35 белоглави лешояди от Испания

STZAGORA.NET

35 испански белоглави лешояди пристигнаха в България след тридневно пътуване от Андалусия, Испания, през затрупаната от сняг централна Европа. Екипът на “Зелени Балкани” пресече надлъж цяла Европа – Испания, Франция, Италия, Словения, Унгария и Румъния, опитвайки се да изпревари снежния облак, който обхвана Балканите. В Стара Загора новите птици се присъединиха към семейството на проект “Завръщане на лешоядите в България”. Тук вече ги очакваше още един млад лешояд – Матияш, който бе докаран малко преди това от екип на Зоопарка в Острава, Чехия.

Всяка от птиците бе обстойно прегледана и обезпаразитена. Всички лешояди изглеждаха в отлично състояние въпреки тридневното пътуване. Пратката се състои от 34 млади лешояди и една възрастна женска, възстановена след сблъсък с перките на ветрогенератор.

Испанските лешояди бяха осигурени със съдействието на Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) и предоставени от Регионалното министерство на Андалусия.

Благодарение на дългогодишната работа по опазване на лешояди и изпълнението на впечатляваща кампания за борба срещу незаконното използване на отрови, област Андалусия има възможност да участва в проекти за реинтродукция на вида, като предоставя свои птици. Надеждите са техните птици да се превърнат в родоначалници на цяла нова популация на Балканите.

Птиците ще останат в Спасителния център до пролетта, за да може екипът по-лесно да ги обслужва и да се грижи за тях. След това лешоядите ще отпътуват към окончателните си домове – волиерите за адаптация във Врачанския Балкан, Централен Балкан, Сините камъни и Котленска Стара планина, откъдето ще полетят на свобода.

От “Зелени Балкани” сърдечно благодарят на Хунта де Андалусия за доверието и се надяват на дълга и ползотворна съвместна работа.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн