Космическото време днес: Мощно X1.0 – слънчево изригване от активната област 1893

STZAGORA.NET
Днес в 12ч26мин българско време активната област AR11893, намираща се в близост до западния слънчев лимб, генерира мощно изригване с показател X1.0. Регистрирано е радиоизбухване от II тип, което е индикатор за изхвърляне на коронална маса.

Съпътстващите явления: Мощно изхвърляне на коронална маса регистрира сондата STEREO-A, “ten-flare”- радиоизбухване и протонно изригване

Коронографът на сондата STEREO Ahead е регистрирал мощно изхвърляне на коронална маса във времето непосредствено след X1.0-изригването. Малко е вероятно някаква част от изхвърления плазмен облак да достигне Земята. Групата 1893 не е в геофективна позиция. За да има обаче по-голяма сигурност по въпроса, трябва да се изчакат резултатите от числените модели на слънчевия вятър.

В продължение на 7 минути около пика на X-изригването е регистрирано радиоизбухване около честота 3GHz (“ten-flare”). Пиковият радиопоток е надхвърлил 3 пъти усреднената дневна стойност на индекса F10.7. “Ten-flare”-явленията са потенциално опасни за цялата радиотехническа инфраструктура, ползваща гигахерцовия диапазон – мобилните комуникации, Интернет, цифровата телевизия, системите за глобално позициониране, радарите и др.

Около 13 часа българско време започна покачване на потока на слънчевите протони с висока енергия (E=>10Me; СЕЧ). Засега той е под нивото на радиационна буря. Това е доказателство, че Х- изригването е било съпровозено и с протонно (СЕЧ)-изригване.

Доц. д-р Борис КОМИТОВ
Ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн