„Една посока – много възможности“ е мотото на европейските фондове за България за следващия програмен период 2014–2020 г.

STZAGORA.NET
42-годишният възпитаник на Националната художествена академия Тахсин Тасим спечели конкурса за лого и слоган на оперативните програми за следващите седем години

„Една посока – много възможности“ е мотото, което ще отличава европейското финансиране в България в следващия програмен период 2014-2020 г. Автор на слогана и логото към него е Тахсин Тасим от София. На церемония в хотел „България“ възпитаникът на Националната художествена академия получи своята награда от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, под чийто патронаж беше проведен конкурсът.

В концепцията си авторът е посочил, че логото за визуалната идентичност на новата финансова рамка за периода 2014-2020 г. е изчистено, лесно за комуникация и в цветовете на Европейския съюз и на България. „Цветните дъги символизират различните оперативни програми, които се включват във финансовата рамка. Дъгите образуват звезда – символът на всяка страна от съюза. Посланието доразвива логото. Различните посоки всъщност са част от единна, обоснована стратегия. Това е посока, която дава възможности за развитие и за растеж“, заключава концепцията на Тахсин Тасим.

Рекорден брой кандидати – 150 се включиха в конкурса. Жури в 15-членен състав под ръководството на проф. Виктор Паунов – председател на Общото събрание на НХА, оцени и класира получените предложения. Победителят получи награда в размер на 5000 лв. и тридневно посещение в Брюксел за двама.

Решението за използване на общо лого на оперативните програми през следващия програмен период беше взето на заседание на правителството в началото на месец юли тази година. Тогава вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обяви, че целта му е да бъде създадена единна и разпознаваема визуална идентичност на приноса на Европейския съюз в България.

* * *
Конкурсът е организиран от Централния информационен офис в рамките на проект № 0103-ЦИО-3.1 (BG161PO002-3.2.01-0004) „Популяризиране на добри практики по Оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС и подготовката на програмен период 2014-2020 г.“. Информационната кампания за популяризиране на инициативата премина изцяло през мрежата от 28 информационни центъра в цялата страна.

Конкурсът за избор на единен знак на европейските фондове се осъществява с финансиране от Оперативна програма „Техническа помощ“. ОПТП е от ключово значение за цялостния процес на реализиране на оперативните програми в България, тъй като осигурява подкрепа за централните структури, участници в процеса по координация, управление и контрол на структурните инструменти в страната. Това е „най-малката“ програма от гледна точка на финансов ресурс, с общ бюджет от 56 819 427 млн. евро, от които 48 296 513 млн. евро са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн