Детски център “Аз, детето” – грижа и обучение в едно, поднесени с любов

STZAGORA.NET

Три светли и уютни зали, голям аквариум с декоративни рибки, лаптоп в една от занималните, всевъзможни учебни помагала с букви и цифри, и, разбира се – много играчки. Всичко блести от чистота. Обстановката е приятна, уютна, близка до домашната.

Това е първото, което родителите виждат в новия Център за работа с деца “Аз, детето” в Стара Загора на бул. “Методи Кусев” №5. Той се помещава на партера в южното крило на блока, непосредствено до канала откъм ул.”Братя Жекови”. Детският център бе открит това лято като алтернативна форма на грижа към подрастващите – от деца със специални образователни потребности, имащи нужда от допълнителна подкрепа, до такива, които идват тук просто да научат нещо ново, да порисуват или да попеят в Училището по изкуства (3-15 г., всяка събота и неделя от 10.00 до 12.00 ч), да се занимавет в Арт-студиото (4-14 г., два пъти седмично от 17.30 до 19.00 ч), в или в групата “Помогни ми да се справя сам” (от 3 до 6 г.).

В “Аз, детето” работят три възпитателки – млади жени, самите те майки. Една от тях – управителката Венелина Димова, обяснява подробностите, които родителите трябва да знаят:

- Използваме нетрадиционни методи за работа с децата със специални образователни потребности. Възприели сме най-приложимата част от методиката на Мария Монтесори. Отделно от това имаме различни “кръжоци”, като в Арт студиото с децата се занимава известната арт терапевтка Дора Балти.

В занималнята денем имаме две полудневни групи – сутрин от 8.00 до 13.00 часа и следобед от 12.30 до 17.00 ч. Групите по интереси са отделно от нея и през работната седмица се провеждат в края на деня, а в събота и неделя – преди обед.

Работим в две направления:

* Грижа и подкрепа на деца със затруднения в ученето, използвайки нетрадиционни методи за по лесно разбиране и усвояване на учебния материал;

* Групи за извънкласна форма, така наречените кръжоци. В тях също с много любов сме избрали различни методи, с които да провокираме детето да открие различни светове: наука, музика, арт и т.н.

Нашият център е подходящ и го предлагаме на вниманието на всички родители, които биха искали да си оставят децата в рамките на час и половина-два някъде, където да научат нещо ново и полезно. Най-лесно е да ги оставят в детски кът – има много хубави, но те не са с обучаваща насоченост. Докато ние с всичките тези групи по интереси се опитваме, излизайки от тук, детето да се върне вкъщи с онова, което е научило и усвоило. Макар и мъничко, то ще е стъпка напред за него. Защото всяка една сфера – и рисуването, и групите “Помогни ми да се справя сам”, и музиката, поднесена по подходящ начин – постепенно и с надграждане, обогатява малкия човек. През изминалите летни месеци децата направиха сами модел на Слънчевата система с подръчни материали и всички научиха по нещо за нея и за планетите. На компютъра им пускаме само образователни игри, които са им в помощ – например по английски език.

За хубавия ни аквариум всяко дете, което дойде, има възможност да донесе рибка и след това всеки ден да си я храни. Това се отнася и за цветята, които са тук – децата се грижат за своята саксийка, поливат я, махат изсъхналите листа.

Венелина Димова е завършила Начална и предучилищна педагогика и е работила доста години в това направление. Колежките й също са с опит в педагогиката и социалната сфера.

Всички помощни учебни материали в Центъра за работа с деца, казват те, са по методиката на Мария Монтесори. Най-характерното за нея е, че децата опознават света чрез играта. На малки модели на дрехи например се учат да закопчават и разкопчават копчета, лепки и ципове – неща, които са лесни за възрастните, но малчуганите ги откриват за пръв път. Има и отделен кът с помагала по математика, български език и ботаника.

Месечната такса за ежедневно участие в занималнята на дете в училищна възраст (до 4-ти клас, като на възраст може да е и по-голямо) и със специални образователни потребности е 250 лв. За еднократно посещение на вечерно или съботно-неделно арт ателие (музика, рисуване) или “Помогни ми да се справя сам” (за деца от 3 до 6 г.), която работи по метода на Монтесори, таксата е по 8 лв. на посещение. Не е без пари, но не е и твърде скъпо, ако се вземат предвид грижите, които се полагат за децата, и ползата за тях от престоя им тук. Цената на занималня в Стара Загора на повечето места е между 180 и 220 лв. Но тук работят задължително индивидуално с всяко дете. Целта е да се постигне резултат, постепенно и бавно, който да е крачка напред в развитието на детето.






#

социални мрежи

8 коментари on “Детски център “Аз, детето” – грижа и обучение в едно, поднесени с любов”

  • СИМОНА wrote on 1 февруари, 2014, 17:48

    ИСКАМ ДА ДОЙДА ПРИ АЗ ДЕТЕТО АЗ СЪМ ОТ СТАРА ЗАГОРА

  • анета дикова wrote on 6 май, 2015, 14:25

    Искам да попитам дали имате практика през лятото да приемате деца за целодневно обгрижване? Внучката ми завършва 1 клас и имаме нужда от такава услуга за месец юни. Очаквам отговора ви. Благодаря!

  • Светослав Халваджиев wrote on 24 май, 2016, 13:29

    Бихте ли ми казали как да се свържа с вас. Детето ни завърши първи клас и от утре имаме проблем с това кой да го гледа. E-mail: sslaw@abv.bg – Светослав Халваджиев.

  • галя wrote on 6 юни, 2016, 9:41

    здравейте,предлагате ли уроци по пиано?и какви точно кръжоци има?за 8г момиче

  • Даниела wrote on 25 юли, 2017, 14:43

    Здравейте,предлагате ли целодневно обучение ?Става въпрос за детенце на 5г.

  • Ива wrote on 2 август, 2017, 14:25

    Здравейте, моите деца са на 2.6 месеца, възможно ли е да посещават полудневна група? Каква е цената на ден?

  • admin wrote on 2 август, 2017, 17:55

    Публикацията е отпреди почти 4 години. Моля потърсете на място отговор на въпросите си.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн