Росен Плевнелиев в Чирпан: Нужна е спешна промяна в Закона за средното професионално образование

STZAGORA.NET
Трябва да се промени Законът за средното професионално образование в България и считам, че това е спешно, каза при откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Агенция “Фокус”.

“Има обществен консенсус, има немалко подготвени текстове и варианти, просто трябва да се доведе докрай. Всеки стаж и практика са полезни за младите, защото така те ще формират своята позиция и ще носят отговорност за своя избор – каза държавният глава. – Само по този начин и бизнесът, и малките и средни предприятия и фермерите ще видят перспективата за развитие – когато получават адекватни кадри” каза още Плевнелиев.

Той изтъкна, че индивидуалната система на образование е без алтернатива, както и връщането на професионалните гимназии и техникуми. “За съжаление обаче днес в България можеш да завършиш студент пети курс, без да имаш един ден стаж” каза Плевнелиев и заяви, че в реалната икономика това е недопустимо.

Президентът направи сравнение с учениците в Германия, Швейцария и Франция, където още от пети-шести клас има стажове в предприятията.

Росен Плевнелиев поздрави колектива на ПГСС в Чирпан за активната разработка на проекти, като отбеляза, че училището има два сертификата за качество и мобилност и 11 проекта по програмите “Учене през целия живот” и “Леонардо Да Винчи”.

Президентът заяви, че българското земеделие и туризъм ще се развиват интензивно в следващите години.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн