Обновиха къщата на Яворов в Чирпан с пари по спечелен от Общината европроект

STZAGORA.NET

Къщата на Яворов в Чирпан. Снимка Bulgariatravel.org

От няколко дни къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан посреща почитателите на големия поет в нова дреха, съобщи Агенция “Стандарт”.

„Музейният комплекс бе обновен и модернизиран с европейски средства по проект, общо 1,4 млн. лв, който общината спечели”, поясни шефът на музея Тодор Иванов. От родната къща на поета на практика били запазени само двете подпорни дървени греди. Подмяната на покрива, гредореда, пода, дървената дограма обаче били направени от строителите с много вкус, изцяло в духа на времето, в което е строена къщата. С нов облик е и експозиционната зала, която вече разполага и с мултимедия, която дава възможност за представяне живота и творчеството на гениалния чирпанлия по най-съвременен начин.

Към музейният комплекс е изгпадена и открита сцена за около 200 души, на която могат да се представят спектакли, рецитали, беседи и др.

За съжаление, строителните машини са нанесли и поразии в бухналия от чимшири и зеленина двор в родната къща на Яворов.

„С помощта на общината и старите чирпанлии ще трябва да възстановим постепенно целия уют и красота и в двора”, посочва главният уредник на музея Тодор Иванов.

Матей БОНЕВ
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн