Правителството едва се крепи, но вече размаха метлата

STZAGORA.NET
Ето за какво се драпало за власт. Новият кабинет на Орешарски бързо-бързо заработи по въпроса. Цел – смяна на специалистите, и слагане на тяхно място на “наши” хора. Какви да е, но наши. Нищо, че точно институцията “наш човек” разказа играта на социализма. Но уроците, за съжаление, явно не са извлечени. Нищо лошо от старото не е забравено.

Днес се разчу, че новите управляващи са вдигнали мерника на управителя на ВиК – Стара Загора инж.Румен Райков. Но знаят ли те, че това е един изключителен специалист в своята област, завършил образованието си в Санкт Петербург, Русия, който вече осма година ръководи повече от успешно водния сектор в Старозагорска област? Откакто той пое държавното дружество, старозагорци, а и не само те, забравиха какво значи воден режим. Сухите кранове на чешмите в домовете на хората, в хотелите и обществените заведения, останаха завинаги в историята. Сега, както той неведнъж е казвал, “имаме вода да потопим града”.

Успоредно с това през последните години ВиК – Стара Загора се наложи като водещо сред сродните си дружества в страната. Започна мащабна кампания за подмяна на старите етернитови и бързо корозиращите стоманени тръби с полиетиленови от нов тип, които са вечни. Подмяната става без цялостно разкопаване, по нова, щадяща града технология. Безброй иновации смъкнаха драстично потреблението на ток от помпените групи по поречието на Тунджа, от които черпи вода областният град. Това запази цената на водата за старозагорци на едно прилично ниво, въпреки скъпото й прехвърляне с електрически помпи през билото на Средна гора. Преди година заработи пречиствателната станция на Стара Загора. Но заработи с проблеми, заложени в проекта й. Румен Райков успя да ги реши, което направи крупното съоръжение отново ефективно. Той е и човекът, който стои зад уникалната за България масова подмяна на водомерите в Стара Загора с такива от последно поколение – електронни, с дистанционно отчитане, без инкасатор, който да минава по домовете. Сега работи по спечеления нов воден проект на Стара Загора за 40 милиона лева.

След тази кратка ретроспекция се питаме повече от озадачени – точно Румен Райков ли трябваше да бъде взет на бърза ръка на мушка от хората на Орешарски? Човекът, който направи ВиК – Стара Загора институция за пример и подражание, който я издигна в ранг на съвременен символ на стабилността и възхода на града? И кой да го замести успешно – него, човека, който е толкова “на ти” с делата в бранша, колкото никой друг? Чу се, че управляващите предлагали някой си Радостин Миланов от Павел баня, общински съветник от ДПС, а след това и от БСП, който, както твърдят електронните медии, е бил в определен период в полезрението на Районната прокуратура в Казанлък.

Ако наистина е така – много жалко. Това ли ще е начинът, по който кабинетът смята да управлява страната? На никого ли от властимащите не мина през акъла, че граденото с години може да бъде разсипано и пропиляно за миг?

Странността на ситуацията е и в друго: неведнъж през последните месеци инж.Райков е изказвал публично подкрепата си за премиера Орешарски. Но подкрепата е едно, а алъш-веришът с “наш човек” на отговорно място – съвсем друго нещо. Въпрос на приоритети. Дано все пак разумът да надделее.

Максим Добрев
__________
Още по темата: Над 500 работници и служители на ВиК в Старозагорска област бранят с подписка управителя си инж.Румен Райков
#

споделяне на връзка

1 коментар on “Правителството едва се крепи, но вече размаха метлата”

  • гого wrote on 26 юли, 2013, 11:21

    Много точен и актуален материал. Моля, пишете по-често за злободневните теми от абсурдната ситуация в страната.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн