Читалището от Обручище обра аплодисментите при участието си в Международния фолклорен фестивал „Евро фолк-2013” в Китен

STZAGORA.NET

Вдясно - Пенка Маркова, организатор на участието и секретар на народно читалище "Отец Паисий 1924" - с. Обручище

Четири фолклорни групи от гълъбовското село Обручище взеха участие в Международния фолклорен фестивал „Евро фолк-2013” на лятната сцена в Китен. Те получиха почетни грамоти и диплом за съществен принос за съхраняване и развитие на българските народни изкуства. Станаха лауреати на фестивала, връчен им бе и почетен знак на музикалните празници, както и символична предметна награда.

Три от фолклорните групи са сформирани към народното читалище в Обручище „Отец Паисий 1924”, като една от тях е детска, другите две – женски. Четвъртата фолклорна група е сформирана от жените към пенсионерски клуб „Роза”, също от Обручище.

Фолклорните групи към читалището на Обручище се представиха блестящо и обраха овациите на публиката. Първата от групите – „Архангелски напеви” с ръководител Митра Величкова, изпълни автентичен фолклор, а самата г-жа Величкова се представи и с индивидуално изпълнение. Другата фолклорна група към читалището с ръководител Станка Йолдова – „Тракийски трели”, изпълни обработен фолклор.

Детската фолклорна формация с ръководител Златка Галеова – „Обруклийче”, на фестивала се представи с песни и танци, като песните към танците изпълниха Радиана Тончева и Никола Тодоров.

Четвъртата фолклорна група, взела участие в Международния фестивал, е „Роза” – към Пенсионерския клуб на с. Обручище, с художествен ръководител Милена Николова. От същата група с индивидуално представяне на фестивала се яви на сцената Венета Желева.

Организаторът на групите за това участие на морския фестивал бе Пенка Маркова, секретар на читалището. Четирите групи й благодариха за отличната организация, като поднесоха поздравления и подаръци за нея и партньорите, с чиято помощ се осъществи това участие.

Фолклорният фестивал “Евро фолк – Черно море 2013″ се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2013” – Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни европейски градове и държави през цялата 2013 година.

Музикалните празници “Евро фолк 2013” се състоят от 45 музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF.

Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват по повече от 50 кабелни телевизии в България. С тези дейности се изпълнява основната цел на Музикалните празници “Евро фолк“ – Светът е телевизия”, за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на медиите.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн