Предстоящо: Премиера на гълъбовските театрали

STZAGORA.NET

В четвъртък от 19:00 часа в голямата зала при Дома на културата, гълъбовските театрали ще представят премиерно пиесата „Полковникът птица” от Христо Бойчев. Постановката и режисурата са на Ивелин Керанов, сценографията – на Теодора Лазарова. Местните театрали са любимци в града, пълнят залата, билетите са безплатни. За премиерата в четвъртък са подготвени покани, които вече са на изчерпване поради големия интерес.

Сюжетът на „Полковникът птица”: изпратени са помощи за една лудница. Оказват се военни униформи, лудите ги обличат и постепенно се харесват като войници със свой командир, произвел се в полковник. Лудият отряд си извоюва истинска територия, а после иска независима държава от ООН. Политиците от вси страни са впечатлени и включват храбрите освободители в своите схеми и сметки… Смелите воини на строгия, но справедлив полковник-птица не наужким участват в мироопазващи военни операции и са присъединени към френски KFOR-части. Пристигат в Страсбург. Тук за първи път командирът-полковник не е приет насериозно и лекуващият лекар го замества успешно.

*  *  *

Христо Бойчев е един от най-поставяните драматурзи в Европа заедно с французойката Ясмина Реза и руснака Василий Сигарев. Пиесите му се играят на пет континента. Отличен е като Световен победител на световния конкурс за драма на Британския съвет, Лондон 1997, призът му е връчен лично от Харолд Пинтър. Лауреат е на наградата Енрико Мария Салерно – Рим, 1999. Патрон е на Бонското биенале в Германия и на Сараевския фестивал МЕSS, член е на «Петровската академия за наука и изкуство», основана от Петър I. Почетен гражданин на родния си Полски Тръмбеш.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн