И Община Чирпан подхваща ремонти, рационализира процедурата по преасфалтирането

STZAGORA.NET

Пет докладни записки, свързани с кандидатстването по проекти на общината, гласува Общинският съвет в Чирпан на последното си редовно заседание в края на май. Те бяха коментирани пред медиите от кмета на Общината Кичка Петкова (в средата на снимката) на поредната й пресконференция. Проектите, за които Община Чирпан кандидатства пред Местната инициативна група (МИГ) и за които местните старейшини дадоха своето съгласие, са следните: изграждане на спортна площадка в СОУ „П.К. Яворов”, ремонт на пешеходната зона на ул. „П.К.Яворов”, ремонт на пешеходната зона по бул. „Г. Димитров” в участъка на централната градска част и парк „Теньо Стоилов”, ремонт на парковете в села Спасово и Рупки.

Всички тези проекти са вече готови, коментира кметът Петкова. Предстои набавянето на необходимите документи и входирането им до 24.06.2013 г. в МИГ Чирпан по съответните мерки, които ще бъдат отворени до тази дата.

Втората група докладни, които Общинският съвет обсъди и гласува, са свързани със социалната политика в общината през годината. Както всяка година и този път след излизането на Националната програма за закрила на детето местният Общински съвет приема и общинската програма. Тя и този път е подготвена от Комисията за детето и е съобразена с мнението и становището на всички институции, които работят и имат отношение към работата с деца.

Друг въпрос, който съветниците гласуваха и г-жа Петкова коментира, бе за проект, който стартира сега – „Помощ в дома” – социални услуги, които се предоставят за възрастни, болни хора и такива в неравностойно положение. Третото предложение за решение от социален аспект бе за предложението на кмета за включване на училището в село Гита в регистъра на защитените училища в България, тъй като неговото финансово състояние е изключително нестабилно. Общинското ръководство смята, че аргументите са добре представени и защитени и следващите институции, от които зависи това да стане факт, ще се съгласят с тяхното мнение и училището ще бъде скоро вписано в списъка за защитените училища в България.

На заседанието миналия месец се гласуваха и отчетите за изминалата година на общинските фирми в региона, припомни Кичка Петкова. Това са МБАЛ Чирпан, Медицински център „Д-р Николай Тошев”, “Фармавита”, “Обредни дейности”, както и Общинската охрана, която вече не съществува като такава, а е част от структурата на Общинската администрация в Чирпан, но все пак е осъществявала дейност последните няколко месеца от 2012 г. Отчетите на всички са добри, няма нищо необичайно и смущаващо. Те са такива, каквито бяха и през миналата година, заяви кметът.

Следващият въпрос, който коментира Кичка Петкова, бе свързан с преасфалтирането на градските пътища. Петкова увери, че средствата за този разход са в наличност – 225 000 лева целева субсидия и 120 000 лв. от местни приходи, но единствената причина ремонтът да се забавя е откритата процедура по избор на фирмата-изпълнител. До момента има вече жалба от една фирма и не може да се подпише договор с класираната на първо място, докато не излязат становищата на съответните инстанции. За да се избегне обаче това забавяне за следващата година, общинското ръководство е предприело решението да се сключи рамков договор с фиксирана сума и тригодишен срок, при което през следващите 2014-та и 2015 г. след набавянето на средствата да се започва директно преасфалтиране и изкърпване на градските пътища. Кметът Кичка Петкова е обнадеждена, че всички тези процедури ще приключат скоро и ще се развият в положителна посока, като до края на месец юни ще може да се пристъпи към работа.

Пресконференцията завърши с въпрос от страна на медиите, свързан с детските ясли и градини в града.Зам.-кметът Анита Кондарева, ресор “Образование”, отговори, че дейността им ще бъде преустановена през месец август поради настояване на директорите на детските заведения и необходимостта от освежаване и саниране на сградите. При наличието на достатъчно голям брой деца, чиито родители нямат възможност да ги оставят в къщи, ще се сформира сборна група в съответната детска градина.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн