Челен опит: Водна завеса спира невнимателните водачи в Австралия

STZAGORA.NET
След две години тестване в Австралия е въведена нова система за безопасност на пътя – водачите се оповестяват за опасна пътна ситуация чрез гигантски водни завеси, препречващи трасето, съобщава руското онлайн издание “Детали мира”.

Над новата система за безопасност добре са поработили психолозите. Властите в Сидни им поръчали да измислят такава система за предупреждение, която не може да не се забележи и да се пренебрегне от водачите. В резултат било избрано съчетанието от водна завеса и прожектиране върху нея на ярки и много големи светлинни забранителни знаци.

Получила се убедителна и психологически непреодолима преграда – водачът фактически се опира в поток вода и ярък забранителен знак върху него с площ около 10 квадратни метра. Преминаването през такова препятствие е възможно само в напълно неадекватно състояние. Първото приложение на системата ще е за спиране пред тунели на товарни коли, чиято височина, измерена автоматично с приближаването им, надхвърля допустимата.

ВИДЕО – ТУК.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн