В Гълъбово ще отбележат Международния ден на ромите 8 април

STZAGORA.NET

Празникът ще започне в 16 часа на 8 април пред Дома на културата в Гълъбово с конкурсна програма за преглед на ромската и българската музика, песни и танци. Веселбата ще продължи с концертна програма на старозагорския оркестър „Верея”.

Участие в празника могат да вземат всички граждани, които желаят да се изявят. Традиционно се включват самодейци, читалищата и училищата от цялата община. За конкурсната част участниците се разделят на две категории – песни и танци, а също и по възрастови групи. За най-добрите са предвидени награди.

Празникът е със задача да приобщи ромската общност към културните ценности и да покаже фолклора й. Целта е не само да се прави нещо за ромите, а да се прави с тяхното участие, казват организаторите от Община Гълъбово.

8 април е официален празник на ромите в ЕС и ООН от 1992 г, когато е предложен от международната организация „Романо юнион“. През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес с участието на представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите – “Джелем, джелем” (“Пътувал съм, пътувал съм). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн