Уроци по данъци в училище

STZAGORA.NET
16 учебни часа са проведени след старта на кампанията „Влез в час с данъците” в края на януари в Стара Загора. Учениците от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас на СОУ „Иван Вазов”, СОУ „Максим Горки” и Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов” подобриха познанията си по данъчна култура и се информираха за правата и задълженията си като граждани. Уроците са част от съвместната кампания на НАП и Министерството на образованието, младежта и науката, с партньор „Глобални библиотеки”. През март предстои да бъдат проведени учебни часове и в Казанлък.

Интерактивната презентация провокира дискусии сред младежите по темите „Данъци” и „Осигуровки”, „Защо ги плащаме…?”, „За какво се харчат парите…?”, „Защо ни е касовата бележка…?” и други. Представена бе и данъчно-осигурителната система на страната и мерките, с които НАП се бори със сивата икономика.

За връзка с аудиторията Националната агенция по приходите е активирала фен-страница на кампанията в социалната мрежа Фейсбук на адрес www.facebook.com/vlezvchas. До момента страницата е генирарала над 3400 харесвания от ученици и учители от цялата страна.

Проектът включва и конкурсна част на тема “Данъците, без които не можем”. Конкурсът е разделен на две категории – текстова (есе, стихотворение или др.) и визуална (клип, колаж, снимка, видео с текст и др.), а наградите са атрактивни – таблет, смартфон и електронен четец за книги. Кой ще ги спечели, ще определи специално жури в лицето на Любен Дилов-син, актьорите Димитър Рачков и Мария Игнатова, певците Део, Графа и Орлин Павлов, актрисата Силвия Лулчева и моделът Диляна Попова. Учениците могат да участват в него и да качват своите материали на фен-страницата до 30 юни 2013 г.

С кампанията „Влез в час с данъците” НАП си поставя за цел да промени възприятията на младите хора относно плащането на данъци и осигурителни вноски. Кампанията включва срещи с ученици на възраст между 14 и 18 години в общообразователните училища в 28-те областни града на страната. Приходната агенция планира да развие проекта „Данъци за младите”, като въведе час за данъчно обучение в официалния учебен план на средните училища.
*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн