И миньорите излизат на протест – ниското потребление на ток дестабилизира енергийната система

STZAGORA.NET
NOVINITE.BG

Валентин Вълчев

След спирането на мощности в трите топлоелектрически централи в комплекса „Марица Изток” в неделя и миньорите излизат на протест.

Опасявайки се от предстоящи съкращения, членовете на Федерацията на независимите синдикати на миньорите планират митинг пред ДКЕВР във вторник, обяви синдикалистът Валентин Вълчев пред Би Ти Ви.

В неделя Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток 2″, блок 2 в ТЕЦ „Марица Изток 1″ и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток 3″. Причината е ниският износ и пониженото потребление в неделния ден.

По думите на Валентин Вълчев само в Западна България има около 5000 миньори, а в съпътстващи дейности около предприятията им са заето още 30 000 души, които също ще бъдат повлияни от спирането на работата.

Синдикалистът информира още, че КНСБ вече е внесла предложения в енергийния регулатор за понижаване на цената на тока чрез отпадане на таксата за зелена енергия, за кафява енергия от ко-генерациите, както и таксата износ, която е прекомерно висока, въпреки че отива в НЕК.

По данни на Вълчев тази такса в България е 17,52 евро, докато в Турция е 3 евро, в Румъния – 10 евро, а в няколко европейски държави е нулева.

Според него ако тази такса отпадне, произведената в България електроенергия ще бъде по-конкурентна на международния пазар.

В отговор на въпрос за баланса между интересите на гражданите и няколко хиляди миньори, Валентин Вълчев подчерта, че всички са граждани на България и държавата е длъжна да им осигури нормални условия на живот и труд.

Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов увери, че няма никакъв срив в електроенергийната система на страната и е нормална практика мощности да бъдат спирани при свито потребление и ограничен износ.

Той увери, че освен българската ТЕЦ „Марица Изток” 2, и другите два „американски” ТЕЦ-а работят при санитарен минимум, като дори техните мощности са били изключени първи.

Иван Йотов уточни, че заради законодателството няма как да бъдат изключени фотоволтаични мощности.

Заради това обаче ще продължи да се плаща произвежданата от ВЕИ енергия по 699 лв. за мегаватчас, докато токът от ТЕЦ „Марица Изток” 2 е най-евтиният в България след този от АЕЦ „Козлодуй”, който струва 44 лв. за мегаватчас.

„Всички кризи досега са били свързани с недостиг на енергия, а сега – с излишък,” отбеляза още изпълнителният директор на ЕСО в опит да обясни притесненията около спирането на мощностите.

Без да се ангажира с категорично мнение, той посочи, че миньорите едва ли ще останат без заплати.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн