Брюксел: Събитията в България са начало на демократичен процес

STZAGORA.NET
MEDIAPOOL.BG

Пиа Хансен. Снимка ЕПА/БГНЕС/Медиапул

Събитията в България са начало на демократичен процес, заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен. Нямаме задълбочен коментар на този изцяло вътрешнополитически демократичен процес, добави тя.

Сега е ред на Народното събрание да определи следващите стъпки, посочи говорителят.

Попитана за оценка на сцените на насилие и военна техника по улиците на София, Хансен заяви, че Европейската комисия има доверие в демократичните процеси в България и във всички останали държави от ЕС.

В последвал въпрос по повод процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, повтори позицията, че даването и отнемането на разрешения е в пълномощията на националните регулатори. Тя добави, че по конкретния случай Еворкомисията не е запозната с подробности, но регулаторите по принцип са в правото си да отнемат лицензи при определени условия.

Първата политическа реакция на европейско ниво дойде от либералите. Председателят на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Греъм Уотсън приветства подадената от българския премиер Бойко Борисов оставка.

*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн