Парчета от астероида, който ще прелети довечера край Земята, паникьосаха руския град Челябинск. Въздушният взрив потроши витрини, стотици са ранени – видео

STZAGORA.NET

Следата, която Челябинският болид остави в небето при прелитането си. Снимка http://js.smi2.ru

Снимка на болида - www.zakon.kz

Около 21 часа тази вечер астероидът 2012 DA14 ще прелети покрай Земята на разстояние около 27 700 км, т.е. на по-малко от една десета от разстоянието между Земята и Луната, съобщи сайтът Heliotaraxy.com. Той е с размери около 45 метра, а теглото му е 130 000 тона. Астероидът ще може да се наблюдава с малък телескоп като звездообразен обект от 7.6 звездна величина при ясно време. Счита се, че няма опасност небесният скитник да се сблъска със Земята.

Част от него обаче (както се предполага) с тегло 10 тона се вряза тази сутрин със скорост 15-20 километра в секунда в земната атмосфера над Урал, Русия, взриви се на парчета на 50 км височина и паникьоса жителите на град Челябинск.

В Челябинск хората наизлязоха разтревожени по улиците. Снимка http://ura.ru/

Около 9.30 часа местно време (7 часа московско време) там блеснала ярка светлина и хората видели огнена топка (болид) да профучава над главите им, оставяйки след себе си дебела димна следа. Блясъкът е видян в Казахстан, в Тюменска, Курганска и Свердловска област на Руската федерация. След секунди дошла ударната вълна. Чул се тътен като от взривен автомобил, а след него – още 6-7 гръма. Всичко се разтресло. Хората наизлезли по улиците (на втората снимка). По-слабонервните изпаднали в истерия от страх. Небесният гръм изпочупил витрини и избил стъклопакети (на третата снимка). Изпопадали окачените тавани. Телефоните в “Спешна помощ” давали непрекъснато заето. В Челябинска област веднага бил създаден щаб за ликвидиране на последствията от метеоритния дъжд. Много хора са предположили, че противовъздушната отбрана е разбила на парчета голям болид или бойна глава на балистична ракета, като е имало дори предположения, че е започнала война.

Видеоклип от Челябинск с гърмежите и разкази на очевидци – тук.

Видео със заснетия в движение болид от видеорегистратор на кола – тук и ТУК.

Още няколко видеоклипа – тук.

Димната следа от болида над гр.Челябинск. Снимка http://ura.ru

Последните новини от Министерството на извънредните ситуации на Русия от този следобед са за 514 пострадали от 6 общини на Челябинска област, в това число 107 души в самия Челябинск. След пострадалите 84 са деца. 112 от пострадалите са хоспитализирани, двама са в реанимацията.

По последни данни метеоритът е паднал до полуостров Крутик, в езерото Чебаркуль, на 80 км от град Сатка, като е пробил кръгла дупка в леда му с диаметър 6 метра. Натам са се отправили сили на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация. Намерени са три отломки от метеорита: две в Чебаркулски район и една – в Златоустовски район.

В Русия, а и не само там, се чака с напрежение преминаването на астероида DA14 довечера край Земята, в светлината на предположението, че метеоритният дъжд над Челябинск може да е предизвикан от негови отломки.

Ударната вълна отнесе покрива на цинков завод в Челябинск. Тази и следващите две снимки са от http://news.mail.ru




*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн