Станишев си получи двойките, все пак

STZAGORA.NET
Тъкмо се бяхме закахърили, че няма кой да пише заслужената двойка на Станишев за дереджето, до което доведе БСП*, а то взе, че се намери. Написа му я българският избирател – с промъждукалата едва-едва референдумна активност. И по-точно – българският избирател-социалист. Това бяха онези няколко хиляди незнайни хорица на по 70-80 години, които едва се дотътриха през преспите в неделя до изборните секции, за да пуснат лоялния си глас.

0,22 – това е оценката, с която Сергей си взе изпита, като прескочи на милиметър ниската летва на 20-те процента. Една нула и две двойки. Тези мизерни трохи от електоралната трапеза, отронени по милостта на низините, му спасиха кожата. Еле выжил, както казват руснаците. Засега.

Нулата е за това, че след 23 години демокрация и 5 години в ЕС с активното участие на ръководената от него партия ние, българите, все още сме изгубени по пътя – в средата на нищото. А примамливата многоцветна дъга на благополучния живот, към която влачим натежалите си нозе като уморени магарета в кално поле, си стои все така далеч на хоризонта.

Първата двойка на Станишев е за това, че с него начело през последните 11 години БСП от партия на трудовия човек, на борещия се за оцеляване българин се превърна в партия, доминирана от олигарси, напълни се със социалисти-капиталисти, които милеят за работягата само на думи, а на дела – единствено за собственото си преуспяване и банкови сметки. За тях партията с голямо П се смали до кръга на незнайните им фирми с по неколцина приближени, за които дъгата не е вече толкова недостижима. Извън малките им замъци с високи бойници останаха верноподаниците, ощастливени с плосък данък и с великодушното партийно доверие да гласуват с правилната бюлетина до края на дните си.

Втората двойка на Станишев е за това, че по време на неговите 11 години начело на БСП средната буква на партията – “С” като “социалистическа”, дотолкова избледня, че вече почти не се чете. Що е социализъм и има ли той почва у нас? Ако Димитър Благоев можеше да ни види от небето, сигурно отново щеше да зададе тежкия си въпрос. На който не успяхме да отговорим през целия 20-ти век, а се проваляме и сега, въпреки че партията на Станишев продължава да носи сакралната буква.

Има някаква много странна логика в това: в годините, когато днешната БСП беше комунистическа, строеше социализма. Сега е социалистическа, а строи капитализма. Какъв ще е третият й стадий на развитие и ще има ли изобщо такъв? Трябва да питаме Станишев. Може пък поне това да знае за повече от 2.

Максим Добрев

_______

* Станишев обърка вратите. Дузпата и този път е пред неговата
-

бутон за споделяне

2 коментари on “Станишев си получи двойките, все пак”

  • 1 wrote on 30 януари, 2013, 13:19

    Браво!

  • glass wrote on 30 януари, 2013, 14:39

    Поредният точен коментар!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн