България разполага с море от електроенергия и няма нужда от АЕЦ “Белене”, според бивш зам.-министър на ядрената енергетика на Русия

STZAGORA.NET
Агенция “Фокус”

Булат Нигматулин. Снимка ria.ru

България разполага с море от електроенергия. Това каза проф.д-р Булат Нигматулин*, бивш заместник-министър на ядрената енергетика в Русия, на заседанието на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 г. до края на месец март 2012 г. По думите на Нигматулин дори електроенергията от АЕЦ „Белене” да струва два пъти по-евтино, тя не е необходима на българската икономика. „Не виждаме консуматори, които да потребяват тази електроенергия”, заяви специалистът. Цената, която ще бъде достигната, е до 14 евроцента (около 28 стотинки за 1 киловатчас) за следващите 20 години. Тази цена прави електроенергията от „Белене” непродаваема. В Турция, според Булат Нигматулин, се строят четири енергоблока, но за разлика от България там има недостиг на енергия.

Бел. ред.: Всяка страна се стреми да постигне баланс между производството и потреблението на електроенергия за икономиката си. Излишъкът от генериращи мощности е точно толкова неблагоприятен за икономиката, колкото и недостигът на мощности. Износът на ток не се цени високо, тъй като е продукт с ниска добавена стойност. За да се стигне до излишък на ток, който се изнася, това означава, че е направен лош разчет и държавата ненужно е строила и поддържа скъпи и излишни електроцентрали.

*  *  *

Тази сутрин руският енергиен експерт проф. Булат Нигматулин – бивш зам.-министър на ядрената политика в Русия, гостува в предаването “Гореща точка” с Николай Бареков по ТВ 7, за да изрази своето виждане относно предстоящия референдум в България.

По неговите думи днес България има море от електроенергия е нужно да се замислим дали реално ни е необходимо да произвеждаме още такава. Страната ни произвежда два пъти повече електричество от Румъния, Турция, Гърция и Италия. На глава от населението се пада енергия, колкото е делът на турците и румънците. Всички данни категорично сочат, че у нас през следващите 20 години няма да има ръст на потреблението.

Руският експерт обърна внимание и на високата цена на тока за крайния потребител. С новата АЕЦ крайната стойност на електроенергията ще се вдигне допълнително, тъй като парите за нейното построяване трябва да се връщат.

На въпроса на водещия каква е реалната цена на АЕЦ “Белене”, проф. Нигматулин обясни, че договорената с “Росатом” цена от 6 млрд. евро е много добра, ако се сравни със стойността на една централа в Западна Европа. Той обаче подчерта, че важен аспект от проекта “Белене” е фактът, че централата се строи на място, където няма връзки – подстанции. Това прави обекта много голям. В Русия изграждането на връзките към една нова генерация достигат до 60% от цената на проекта. Ако приемем, че това е вярно и за българската АЕЦ, то от 6 млрд. евро проектът може да струва на България около 10 млрд. евро.

Проф. Нигматулин посочи още, че АЕЦ “Козлодуй” е една от най-ефективните централи и руската технология показва, че нейната експлоатация може да продължи още минимум 20 години.

Руският експерт е категоричен, че независимо от резултатите от референдума, АЕЦ “Белене” няма да бъде построена, тъй като е неефективна и неизгодна за страната ни. Ако поради някаква странна причина обаче тя бъде построена, тогава ще изникне въпросът затова как да бъде употребена произвежданата енергия. Според проф. Нигматулин това ще доведе до по-ранно затваряне на АЕЦ “Козлодуй”.

* Булат Нигматулин – биография (ru.wikipedia.org):

Образование:

В 1967 году окончил Московское высшее техническое училище им. Баумана по специальности «инженер-механик по ядерным химическим установкам».

В 1969 году окончил Московский государственный университет им. Ломоносова по специальности «математик».

Доктор технический наук, профессор.

Имеет более 150 научных публикаций и 6 изобретений.

Профессиональная деятельность:

С 1971 по 1975 гг. — младший научный сотрудник «Всесоюзного теплотехнического института».

1975—1989 гг. — начальник сектора, начальник лаборатории, начальник отдела ВНИИ атомных электростанций.

С 1989 года — директор Электрогорского НИЦ по безопасности АЭС, одновременно — заместитель директора по научной работе «Научно-исследовательского и конструкторского института энерготехники» (г. Москва, директором был Евгений Адамов).
16.04.1998 г. — 18.06.2002 г. — заместитель министра по атомной энергии РФ.

С августа 1998 года — член Российской части Координационного совета по реализации Программы экономического сотрудничества между Российской Федерации и Украиной на 1998—2007 гг.

9 ноября 1998 года Распоряжением Правительства РФ был введен в состав межведомственной рабочей группы по нормализации платежей и расчетов организаций, не финансируемых из федерального бюджета, за поставки природного газа, тепловой и электрической энергии.

В январе 1999 года был введен в состав Коллегии представителей государства в РАО « ЕЭС России».

Член Ядерного общества РФ.

Первый заместитель генерального директора Института проблем естественных монополий.
*

бутони за социални мрежи

1 коментар on “България разполага с море от електроенергия и няма нужда от АЕЦ “Белене”, според бивш зам.-министър на ядрената енергетика на Русия”

  • море в турция wrote on 8 май, 2013, 11:55

    Страхотна статия, много благодаря, че я споделихте с нас, подкрепям това….” Руският експерт е категоричен, че независимо от резултатите от референдума, АЕЦ „Белене“ няма да бъде построена, тъй като е неефективна и неизгодна за страната ни. Ако поради някаква странна причина обаче тя бъде построена, тогава ще изникне въпросът затова как да бъде употребена произвежданата енергия…” против съм строенето на подобни централи, не само в България, но на всякъде по света, това е нещо,което може да бъде токова разрушително за народа, че не ми се иска да се рискува.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн