Чирпан: Подписаха договор за ремонт на музея на Яворов за над 750 хил. лв.

STZAGORA.NET

Днес в Чирпан бе подписан договор между Общината и ДЗЗД „Консорциум Бигла 3 – Европлам” за изпълнението на строително-монтажни работи по проект „Музеен ансамбъл „Пейо Крачолов Яворов”.

Кметът на Кичка Петкова сподели, че е изключително щастлива от факта, че в крайна сметка проектът ще се реализира и музеят ще бъде запазен за поколенията. „По този начин ние ще спазим обещанието, което дадохме преди дни на Яворовите тържества”, каза още Петкова.

Проектът цели да развие наличния туристически ресурс в лицето на основната атракция „Къща-музей Пейо Яворов”, посредством логическа последователност от инвестиционни и промоционални мерки, като се възползва от голямата популярност на културно-познавателния туризъм у нас и в чужбина, като алтернатива на масовия морски и планински туризъм. Същевременно проектът ще има принос за намаляване на туристическата концентрация и насърчаване на културно-познавателния туризъм в страната и региона, както и за стимулиране на туристическия бранш в Община Чирпан.

По договор фирмата изпълнител ще извърши ремонт и обновяване на къщата музей, както и ремонт на библиотеката, експозиционната зала и архива на музея. Ще бъде изграден и културен информационен център, както и дейности по дребномащабната инфраструктура – рампа за хора с увреждания, тоалетна за посетители, озеленяване и т.н. Изграждането на амфитеатрална сцена на открито със сценично осветление и звук е също част от заложените строително-ремонтни дейности по проект.

Сумата, за която бе подписан договорът, е на обща стойност 757 252 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Съсобственикът и управител на фирмата Красимир Шалев уточни, че реално ремонтните дейности ще започнат в началото на месец март и ще приключат до края на месец юли. За главен отговорник за експертно-строителната част е назначен Матей Иванов.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн