НЛО-тата от новогодишната нощ над Стара Загора се оказаха китайски

STZAGORA.NET

Потвърдено е! Неидентифицираните летящи обекти, за които много наши читатели от Стара Загора и други градове се обадиха, че са ги наблюдавали в новогодишната нощ (публикацията – тук), се оказаха летящи с горещ въздух китайски хартиени фенери. 40 от тях са пуснати от гостите на хотел-ресторант “Мания” в Стара Загора, написа в коментар под публикацията наш читател. Ние тръгнахме по тази следа и ето какво научихме:

В знак на специално внимание и вместо баналната пукотевица с фойерверки, ресторантът наистина е подарил на всяка двойка от гостите си по един китайски фенер, за да си пожелаят нещо и да го пуснат да лети. Това се прави за втора поредна година и вече се очертава като добра традиция. Такива фенери се пускат и по време на сватби.

Фенерът представляват много лека хартиена торба с височина 1 метър и диаметър около 80 см. В основата си има пръстен от тънка, но достатъчно здрава тел, който образува отвора. В центъра му се закрепва малка правоъгълна плочка от подобно на сапун вещество, което като се запали, изпълва с горещ въздуха балона и той се издига. “Горивото” е достатъчно за 15-20-минутен полет на височина 200-500 метра. Китайските фенери се използват само при съвсем лек вятър и влажно време. Предлагат се в 7 цвята: зелен, оранжев, син, розов, бял, лилав и цикламен, но във въздуха, независимо от цвета на фенера, преобладава оранжевият цвят на огънчето в него.

В Стара Загора китайските фенери могат да се закупят до 7 януари от Коледния базар в мол “Галерия” (III етаж, срещу ресторант “Щастливеца”), а по всяко време на годината – чрез куриер и наложен платеж от сайта kupi-chasovnik.com, раздел “Други”. Цената им е по 5 лв. бройката, или по 3 лв. единия (за 5 и повече броя).

Летящите фенери са изобретени от китайците преди 2300 години. Използвани са от китайската армия за предаване на разстояние на сигнали за заплаха и за всяване на страх у противника. Пламъкът нагрява въздуха в тях до 100-120 градуса. Обемът на стандартен китайски фенер е около четвърт кубически метър, а теглото му – около 50 грама. Пълен с горещ въздух, хартиеният балон тежи с 14 грама по-малко, отколкото студеният въздух със същия обем, което го издига нагоре.
*

spodelime.com

3 коментари on “НЛО-тата от новогодишната нощ над Стара Загора се оказаха китайски”

  • ufo BG wrote on 2 януари, 2013, 18:00

    Не е верно! Това си беха извънземни… дойдоха да проверят какви, аджеба, беха тези гърмежи из цЕла Стара Загора, като че ли идва краят на света, а не краят на една година! И това се повтаря всяка година! Простотия до шия! И очаквай от тоз народ нещо положително да се случи… е, затова ще си тънем у мизерията! Като се научим като как и да празнуваме, а не да трещим с разни заряди, може и да ни вземат у Европата… иначе по цървулки и у дома – трещи и чалгадисвай, народееее!!!

  • ivelin wrote on 3 януари, 2013, 18:23

    nasa znьe vsi4ko .ama krie vsi4ko i to s edna cel        da vzemat vsi4ki texnologiq   ok li :P

  • 007 ufo wrote on 5 януари, 2013, 17:58

    as ot na4alo si kazah 4e sa feneri


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн