Петко БОЧАРОВ: Алтернатива ли? Кой го казва?

STZAGORA.NET
Коментар на Петко БОЧАРОВ във в.”Труд”

Да си представим, че парламентарните избори са утре. Каква би била картината? Не такава, всеки случай, каквато политолозите и социолозите на червено-синята реакция от седмици пророкуват. Между БСП и ГЕРБ разликата се била смалила до 5% и щяла да се смалява още. Имало реална вероятност БСП да излезе начело.
Ако изборите бяха утре, щяхме бързо да разберем истината. Но те са след около седем месеца и никак не е случайно, че рефренът за смаляването на разликата се върти едновременно с песента за нашите “най” – ние сме най-бедните, най-нещастните, най-песимистите, най-мамените, най-застаряващите, най-бързо стопяващите се. И още каквото най-лошо можете да се сетите, все сме ние. Дебати ли? На никого и през ум не му минава да помисли за културен спор – с аргументи и уважение към опонента. Не, ние си знаем нашата – нападки, инсинуации, компромати

и нахални лъжи

Едностранчивост и оголени пристрастия. Плюс купища глупости. Най-вече по линията “дясно”, “ляво”. Ами хайде тия, дето постоянно ги дъвчат, да обясняват и какво разбират под “дясно” и “ляво” в политиката. Управлението на най-красивия мъж на планетата другаря Ким Чен Ун какво е – дясно или ляво? А на другаря Лукашенко в Беларус – дясно ли е, или е ляво? А на Путин в Русия? А демократите на Барак Обама в САЩ? А моллите в Иран? А Ердоган в Турция какъв е? А шведският крал какъв е? А султанът на Бруней?

Нашенската червено-синя реакция е впрегнала оръжията си от всякакъв калибър, за да стреля по Бойко на тема идеология. Как да не ми идва в повече! Искате да омаловажите това, което неговото управление направи и продължава да прави, но не си чешете езиците с остарели идеологически щампи, ставате смешни. Отбелязахте ли си отношението на премиера към посланичката ни в САЩ Елена Поптодорова, която е уж от БСП? Бивша преводачка на Тодор Живков (ама защото като симултанен преводач е супер), но се оказа супер и като дипломат в най-мощния съюзник на нова България. Каква идеология! А да не би в самия кабинет да няма деца на видни комунистически активисти? Няма вече идеология.
Днес

важи каузата

И не само в България. Навсякъде. Времето на интернационалите е отдавна минало. БСП била българското “ляво”. Хайде де! Хайде де! Другарят Гергов също е “ляво”, така ли? И другарят Ковачки, и собственикът на голф игрище Кънчо Стойчев, и представителят на транснационала “Галъп” Андрей Райчев – и те са все “ляво”, тъй ли?
БСП трябва коренно да се реформира, но не като носител на “лявата” идеология, защото такава просто няма, а като носител на кауза. Каква? Не знам, длъжна е тя сама да си я открие.

Ако изборите бяха утре, големи изненади щяха да последват. БСП била единствената алтернатива на ГЕРБ. В този си вид на нито риба, нито рак, на основа от неуки червени комунисти и елит от милионери БСП не е никаква алтернатива на стопроцентово прагматичната ГЕРБ, която за три години превърна родината в реален и безспорен кандидат за регионален център на Балканите. Ама гърците били с по-високи доходи, пък са в по-тежка криза. При наследство от четири национални катастрофи (две балкански и две световни войни плюс 50 години хрантутник на болшевишка Русия, плюс 20 и кусур години разграбване на народните богатства) няма начин пътят ни да бъде изминат на два скока. Днешното активно българско поколение трябва да се примири с факта, че работи не за себе си, а за своите деца и внуци. Такава е истината.

Но защо тъкмо аз излизам тъй открито в защита на ГЕРБ? Първо, не мога да понасям притворството и лъжата. Второ, мразя тактиката на вълчите глутници. Трето, защото на моята възраст само глупак може да ме обвини, че се “слагам” на властта с цел кариера. Четвърто, защото в едно отношение реакцията успява – войнстващият негативизъм похлупва нацията с траен комплекс за малоценност и това трябва да се превъзмогне. И пето, това, което аз знам и виждам, го знае и вижда още цяла плеяда от интелигентни професионалисти, някои от тях на позиции, от които думата им не се чува. А мълчат или мънкат под нос.
Дали защото журналистът трябвало задължително да е контра на властта – велика тъпотия, измислена от някаква анонимна недоузряла тиква. Която вероятно не се е и сетила, че това значи

перманентна
автоцензура

и е обида за благородната ни професия. Е, ако има някъде зависимости, които запушват нечии усти, то за мен не се отнася. През 2009 г. съм дал кредит на доверие на Бойко и на ГЕРБ и досега не съм имал повод да се разочаровам. Тези нови политици не плащат данък на някакви идеологии, точно те имат кауза, която аз одобрявам и искам да успеят. Виждам огромните промени, как родината просто се е видоизменила и най-сетне заприличва на това, което заслужава, разбирам и защо битите остатъци от миналото са изпаднали почти в истерия. И те са наясно какво ще им се случи, ако това управление получи втори мандат.
Този полет към европейска нормалност трябва да се съхрани, а не простотията и невежеството да го пресекат. От нас зависи да не го допуснем. И да пратим закъсалите апологети на “лявото” и “дясното” да гледат отстрани. И нека се ядосват. Може и да им е от полза.

Авторът е най-възрастният действащ журналист в Европа, роден е през 1919 г.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн