Идва изложба с фотоси на звезди на световното кино във Венеция

STZAGORA.NET

*
На 12 октомври 2012 г. (петък) от 18:00 часа в Регионална библиотека “Захарий Княжески” ще бъде открита изложба “Звезди във Венеция” – черно-бяла фотография. Четири десетилетия от съвременната история на Венеция – един от най-живописните градове в света, са събрани в колекция от над триста хиляди снимки, наречена Archivio Cameraphoto. Част от този архив са 90 черно-бели портрета на Шон Конъри, Хъмфри Богарт, Мик Джагър, София Лорен, Клаудия Кардинале, Салвадор Дали, Пол Нюмън, Кърк Дъглас, Ален Делон, Гари Купър, Труман Капоти и други звезди от втората половина на 20 век – гости на Венецианския кинофестивал и Венецианското бианале. Те са заснети по прочутите места на морския град – в гондоли, на венециански балкони, на водни ски, на площад “Сан Марко” и др.

Организатор на изложбата е Фондация “Гершон България”. След изключителния успех на “Звезди във Венеция” в Националната галерия за чуждестранно изкуство тази пролет, тя тръгва на национално турне в шест български града.

През 1947 година венецианският фотограф Дино Харак основава агенцията INTERPHOTO, която по-късно се преименува на CAMERAPHOTO. Тя бързо става популярна със снимките си на известни личности сред неповторимите пейзажи на Венеция. Архивът на агенцията Archivio Cameraphoto, който е попълван до 1987 година, включва освен снимки на популярни личности и много фотоси от обществено значими събития.

Автор на репродукциите в изложбата, както и един от основателите на архива, е Виторио Паван – фотограф и майстор на черно-белия фотопечат. Той става собственик на колекцията през 2000 година, като през 2011 година заедно с Карло Пескатори основава компанията Archivio Cameraphoto Epoche.

Изложбата ще остане до 31 октомври 2012 г.
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн