Над 100 модела на кораби, самолети, сгради и автомобили могат да се видят днес и утре в РБ “З.Княжески”

STZAGORA.NET

До 17:00 часа днес (събота, 6 октомври) и от 10:00 ч. до закриването и в 16:00 часа утре (неделя) в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора, второ ниво, може да бъде посетена откритата тази сутрин от зам.-кмета Ваня Сотирова изложба на над 100 мащабно умалени модели на кораби, самолети, танкове, сгради и автомобили, направени от дърво, картон, пластмаса и други материали от десетима старозагорски майстори.

В центъра на експозицията е едромащабният модел (1:78) на английския линеен кораб “Bellona” от 1760 г. (на първата снимка) – един от основните кораби от английския флот под командването на адмирал Нелсън, участвал в прочутата Трафалгарска битка. Работен е от автора си Любомир Ненов от Стара Загора, който е машинен инженер по професия, изкушен и от радиоуправляемите модели, повече от 5 години по чертеж. Направен от дърво, метал и конци. Въпреки че е станал готов съвсем неотдавна, “Bellona” вече е отличен със сребърен медал от завършилото преди седмица световно първенство за модели в Хърватия. Друг модел на Любомир Ненов – контейнеровозът “Холандия”, също участващ в изложбата, е спечелил досега по два сребърни медала от световни и европейски първенства.

Изложбата е замислена като чисто популяризаторска от двама старозагорци – Слави Славов и Емил Енчев, създали сайтове са стендов и хартиен моделизъм. Те изказват благодарност за съдействието, което са получили от страна на Община Стара Загора и Регионалната библиотека “З.Княжески”, и се надяват инициативата им да стане традиционна в дните около Празника на Стара Загора.

*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн