Инж. Румен Райков: ВиК-Стара Загора пренасочва водата от три кладенеца към Казанлък – интервю

STZAGORA.NET
Заради продължиттелното засушаване вчера кметът на община Казанлък Галина Стоянова отправи обръщение чрез медиите към съгражданите си да ограничат ползването на питейна вода за други цели – поливане на частни дворни места и зелени площи, миене на моторни превозни средства, пране на килими, миене на тротоари, улици, общи пространства в жилищни и обществени сгради и пред тях. Колко сериозно всъщност е положението? За информация от първа ръка се обърнахме към управителя на ВиК – Стара Загора инж.Румен Райков.

*

- Г-н Райков, каква точно е ситуацията в Казанлък?
- Засега няма проблем с водоподаването там. Но обръщението на Галина Стоянова е във връзка с това, че дебитът на водоизточниците в региона е намалял три пъти от началото на лятото. Навсякъде, откъдето помпим, си личи просто, че всичко е заминало. Знаете, че през последните 3-4 месеца само един път валя долу-горе прилично. Няма валежи. Затова вчера започнахме правим едни сложни мероприятия, прехвърляме три помпи с три допълнителни кладенци, които са за Стара Загора, към Казанлък, за да можем да подадем допълнително вода за всеки случай. В цялата Старозагорска област засега нямаме смущения във водоснабдяването, но в Казанлък може и да се появят, ако не завали до 2-3 дни.
- Кои кладенци точно пренасочвате?
- От групата “Тунджа-запад”, която се намира близо до Казанлък. Ще ги обърнем обратно. Досега сме направили няколко такива връзки на водопроводи. Едните, които захранват Казанлък, могат да подават и към Стара Загора, и обратно. Сега правим допълнителни връзки. Целта е да не се допуска в определени моменти да страдат някои от големите градове. Ние в най-големите жеги, при плюс 40 градуса, не допуснахме да имаме някакви смущения във водоснабдяването, че сега ли.
- В понеделник ВиК – Стара Загора съобщи, че заради започващ планов ремонт до края на следващата седмица може да има смущения във водоподаването за Стара Загора. За какво става дума?
- От днес НЕК, както всяка година, ни разреши за една седмица да влезем в тунелите под Средна гора, като спрем водата в тях. Това са тунелите, които прекарват поливните води от язовир “Копринка” към Стара Загора и надолу, сиреч каналът. Защото на дъното на канала имаме наша тръба, която прекарва вода от 52 километра. Това е водопроводът от Дунавци. Дебитът му падна рязко – над два пъти. Максимумът му е около 300 литра в секунда, но сега е около 120-130 л. Подготвили сме много ремонтни групи, които да влезнат вътре, да се пръснат, да направят рехабилитация на водопровода и на подходите към него на входа и изхода, за да можем да намалим загубите. Смятам, че ще се справим много добре, защото в по-голямата си част тръбата е подменена. Но старите тръби, които останаха в малки участъци по 70-80 метра – на изходи, входове и т.н., ни правят големи проблеми. Тези участъци ще ги подменим, ще прегледаме всичко вътре, където имаме съмнения, и ще го ремонтираме. За една седмица ще приключим.
- Какъв вид е въпросната тръба?
- В по-голямата си част – полиетилен, вкаран в стария етернит. Имаме външни части и от стъклопласти, сега ще поставим на още някои места. Започваме днес и до другата сряда трябва да сме излезли от тунелите и да пуснат водата.
- Как се отразява на работата ви постоянното през последните години увеличение на цената на електроенергията? Вие помпите с електрически помпи водата през Средна гора за Стара Загора.
- Създава ни много голямо натоварване. След последното увеличение разходите ни за електричество скочиха от 600 000 на 800 000 лева месечно. Парадоксът е, че постоянно намаляваме разхода на ток – това се вижда от годишните ни справки, но също така постоянно увеличаваме левовата му стойност, която плащаме. Не виждам как ще се оправим, ако продължат така безумно да качват цената на тока.
- Това ще рефлектира вероятно върху цената на водата.
- Как да я вдигаме? Хората имат някакъв предел на плащане. За година намалихме разхода си на ток с 8 милиона и 200 хиляди киловатчаса. И платихме с милион и 200 хиляди лева повече. Какво да говорим… Ако могат да измислят някакъв алтернативен начин да въртим помпите без електроенергия, ще е много добре. Но поне засега няма такъв вариант.
- Каква е ситуацията с водоподаването за Стара Загора?
- Имаме достатъчно вода.
- Продължавате ли подмяната в областния град на водомерите с тези от новия вид, с дистанционно отчитане?
- Работим според графика си. С течение на времето ще направим целия град с дистанционно отчитане. Няма да има инкасатори, за да няма субективен фактор при отчитането.
- Сега има ли субективизъм?
- Има. Някоя от инкасаторките ако реши да не отиде 2-3-4 месеца, стават такива каши, че след това клиентите ни с право започват да роптаят за сметките, които трябва да платят наведнъж. И са прави. При електронното отчитане данните постъпват без забавяне и са достъпни за всички.
- Докъде е стигнала подмяната?
- Работим от три години и вече имаме 30 хиляди водомера от общо около 180 000. Стара Загора е най-напред от всички градове в България, в които тече такава подмяна.
- И как се представя електрониката?
- Много добре. Констатираме рязко покачване на точността на отчитането. Намаляват ни и разходите за заплати, за социални осигуровки и т.н. Ефектът е отличен.
- Не е ли трудно обаче самото обикаляне с апарат, за да се снемат показанията, излъчвани от водомерите по радиочестота?
- Сигналите им се хващат от 300-350 метра. Всеки си има собствено точно определено излъчване. Като се мине край блока, показанията им влизат автоматично в компютъра. В селата пък може да се мине с кола по улиците и данните се отчитат директно.
- Има ли злоупотреби с водата?
- Има, и то доста. Свалят например старите водомери и им изпиляват зъбни колела, за да отчитат по-малко разход. По селата пък е пълно с байпаси, които постоянно търсим, засичаме, ровим. Трудно е, защото всичко е под земята. Но сега сме си купили термокамера. Още като я насочиш, си личи къде е по-хладно, т.е. има тръби. Хваща на достатъчна дълбочина. Нощем термокамерата е особено ефективна, когато външните температури се нормализират.
- Новите водомери могат ли също да се манипулират?
- Не. Те имат една функция, и ако някой се опита да ги отваря, на екрана при нас за съответния водомер веднага светва червен надпис “Пипат ме!” и към мястото тръгва на проверка комисия. Тези водомери са “злопаметни” – отчитат точно часа и минутата на вмешателството. Батерията им е със 7-годишна гаранция. Така че това е бъдещето.
- Какво правите с общностите, които не плащат водата си?
- Бавно и методично им налагаме начин на отчитане и плащане. Сега в Казанлък например страдат най-много тези общности, които не плащат. Но те имат алтернатива – идват, откриват си партиди, слагат си водомери, и всичко тръгва както при всички други общности. Ние не делим хората на общности, а на имащи желание да са изрядни платци и нямащи такова желание.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн