Община Чирпан иска 3,2 млн. лв. кредит за ремонт на училищата; назначен е нов кметски наместник в Яворово

STZAGORA.NET

Кичка Петкова

Днес за пореден път кметът и зам.-кметът на община Чирпан – Кичка Петкова и Стайко Генов се срещнаха с медии, за да коментират пред обществеността важни решения, взети от Общински съвет Чирпан на последното му проведено заседание, както и въпроси, касаещи чирпанските жители.

Важна, внесена от кмета на Общината, бе докладната, касаеща поемане на дълг от община Чирпан относно реализацията на спечеления проект за ремонт на градските училища. Кредитът, който община Чирпан ще поиска от Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ, с разрешение на Общински съвет Чирпан, е в размер на 3 200 000 лв.

Сумата е необходима за да се извърши разплащането с фирмата–изпълнител, уточни кметът Петкова, и това далеч не е първият такъв дълг, който поема общината. “Изумена съм, че част от общинските съветници (от Коалиция „Чирпан”), не подкрепиха тази точка – коментира още чирпанският лидер. – Аз смятам, че с това си поведение те подлагат на риск изпълнението на този проект, а това би довело единствено до негативи за общината. За наша радост по-голямата част бяха благоразумни и подкрепиха с „Да” гласуваната точка, за което искрено им благодаря, завърши Петкова.

Друг спорен въпрос, разгледан от старейшините, бе за допълване на програмата на общината за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за 2012 г. Г-жа Петкова уточни, че е внесла докладната с умисъл, че в последно време при нея идват за срещи инвеститори, които желаят да закупят общински имоти. За да бъде обаче по-конкретна в своите преговори, общината се нуждае от допълнена програма, в която да бъдат включени нови терени с точни пазарни оценки. Това предложение бе отхвърлено от Общински съвет. Това вероятно се дължи на факта, каза Кичка Петкова, че скоро при нея е дошъл италианец, чийто бизнес общинските съветници смятат, че ще застраши екологичната среда в чирпанския регион. Г-жа Петкова ги увери многократно, че към момента ръководството няма намерение да продава общински имоти, но въпреки това съветници не дадоха своето съгласие за това предложение.

Общинските съветници и тази година актуализираха списъка на 5-те средищни училища в общината и дадоха съгласието си за съществуването на маломерни и слети паралелки. Това решение касае най-вече учебните заведения по селата. За да не бъдат закрити, е необходимо сформирането на този тип паралелки, които ще бъдат с една повече от предходни години.

Коментирано бе и отварянето на градската тоалетна в Чирпан. Помещението дълги години стои неизползваемо и занимарено в градския парк. Благодарение обаче на общинския съвет, който гласува Бюджета на общината за 2012 г., там вече има обновени, чисти обществени тоалетни, от които могат да се възползват чирпанлии и гостите на града. Кметът използва възможността да благодари публично и на завод „Бъдещност” АД, с чийто финансова подкрепа бе монтирана градска чешма.

През месец март тази година общината кандидатства по Фонд „Козлодуй” и проектът за ремонт на Родилно и Вътрешно отделение в МБАЛ „Чирпан” е одобрен.
* * *
На срещата бе повдигната и темата за кметския наместник в село Яворово, чиито жители неотдавна чрез референдум гласуваха за отделянето му от община Чирпан и присъединяване към община Стара Загора. Кметът Кичка Петкова съобщи, че е назначила нов кметски наместник в селото – Стефка Иванова, която ще заема поста, докато Яворово промени административния си статус.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн