Марсоходът Curiosity кацна на Червената планета

STZAGORA.NET

Марсоходът Curiosity на повърхността на Червената планета. Илюстрация "Гардиън" (http://www.guardian.co.uk)*.

Марсоходът на НАСА Curiosity (“Любопитство”) кацна “по разписание” на Червената планета в 8.17 часа българско време тази сутрин (понеделник, 6 август) след 8-месечно пътуване през космическото пространство и преодолени 567 милиона километра, предадоха световните агенции. Приземяването стана в кратера Гейл, в центъра на който се намира скален конус. Пристигнаха и първите снимки оттам, на които се вижда ясно очертана сянката на всъдехода върху повърхността. Предположенията са, че в кратера ще бъдат намерени следи от вода, за което ще бъде използван установеният на борда руски неутронен детектор ДАН, както съобщава РИА Новости. С помощта на лазерен лъч ще бъдат търсени и органически вещества, ще се извършват подробни геологични и геохимични изследвания, ще се изучава атмосферата и климатът на четвъртата планета от Слънчевата система. Научните инструменти на борда са 10 на брой. Целта е да се разбере бил ли е някога Марс годен за живот, и има ли на него и днес места, годни за живот.

Curiosity е представител на новото поколение марсиански всъдеходи. Той е значително по-голям от предшествениците си Sojourner, Spirit и Opportunity. Теглото му е 899 кг, срещу 170 за предишните два апарата и само няколко килограма за първия. За разлика от тях Curiosity ще се захранва по време на двугодишната си мисия не с електричество от слънчеви панели, а от плутониев топлинно-елекрически реактор, който е проектиран да дава енергия цели 14 години.

За успешното кацане на марсохода се разбра 14 минути, след като то бе извършено, поради дългото пътуване на радиосигнала от Марс до Земята.

Curiosity кацна на повърхността на Червената планета с използваната за пръв път за подобни цели технология “небесен кран”. Всъдеходът бе спуснат със скоростта на пешеходец не на платформа с двигатели като съветските луноходи преди години, не и в мек пашкул от балони като Spirit и Opportunity, а на найлонови въжета от крана – “чиния” с ракетни двигатели. Тя бе необходима, за да не се вдигне много прах, способен да повреди научната апаратура.

Проектът “Марсианска научна лаборатория” (Mars Science Laboratory) на цена 2,5 миллиарда доллара стартира в 2004 г. Главното му звено – изследователският марсоход Curiosity – е представител на третото поколение марсоходи. Той значително превъзхожда по възможности предшествениците си.

——–

* http://www.guardian.co.uk

*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн