Басейнова дирекция – Пловдив издаде безполезно разрешително за чистенето на р.Соколица, алармира кметът на Обручище

STZAGORA.NET

Според кмета на с.Обручище Илия Марков в издаденото от Басейнова дирекция – Пловдив разрешително има поставено условие да не се чистят инертните материали от коритото на река Соколица, макар че точно от това има нужда, за да се предотврятят нови наводнения на селото. Той поясни, че са взети проби от водите на реката и се очакват резултатите.

Пламен Бараков

Зам.-кметът на Гълъбово Пламен Бараков също е неприятно изненадан от издаденото разрешително, което се забави два месеца. “Не се разрешава – каза той, наносни отложения да се вземат от дъното на реката. Това е проблемът. Но ние ако само ще махаме хвърлени боклуци или някое найлонче, няма да решим проблема на Обручище. Когато правихме комисиите за почистване на реката, имаше представители и на областта, и на общината, и на Басейнова дирекция, и на РИОСВ. Всички други неща по превенцията са на приключване – диги се изградиха, възстановихме защитните съоръжения от северна страна на селото. Това означава да вкараме повече вода в реката. Въобще не съм очаквал, че няма да получим разрешение за почистването й. Ще направим още някой опит със съдействието на Областната администрация, защото реката е държавна собственост”, каза Пламен Бараков.

Ако пробите покажат, че има наличие на инертни материали и въпреки това започне почистване на река Соколица, могат да последват санкции в размер от 10 000 до 50 000 лева. А всъщност точно наносите, които са в резултат от производствената дейност на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3″, затлачват речното корито и на места достигат до 2 метра височина, твърди Илия Марков. Затова той се заканва да даде под съд тези, които са издали разрешителното: “Значи те умишлено не искат да се почисти реката и правят всичко възможно хората отново да са под вода след два месеца. Държавата не дава и една стотинка, а на всичкото отгоре и пречи”, отсича кметът.

Дигите наистина вече са готови, но ако реката не бъде почистена, тяхната превантивна роля се обезсмисля. Което ще означава нови наводнения. Община Гълъбово има съдействието на областния управител Недялко Недялков и хората в нея се надяват следващото разрешително от Басейнова дирекция да бъде точно, защото срокът за почистването й вече накъся.
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн