Симеон Дянков: Идват 1,5 млн. лева за включването на Долината на тракийските царе в списъка на защитените от ЮНЕСКО обекти

STZAGORA.NET

През тази година ще бъдат предоставени 1,5 млн. лв. за подготовката на проект, който да позволи Долината на тракийските царе да бъде предложена за включването й в списъка на защитените от ЮНЕСКО обекти, заяви при вчерашното си посещение край Казанлък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. В обиколката за разглеждане на тракийските могили се включи и министърът на културата Вежди Рашидов, както и областният управител Недялко Недялков, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, депутати и експерти.

От 4 юни на могилата Шушманец се реализира проект за консервация, реставрация и социализация на стойност над 1,1 млн лв. Средствата са осигурени по европейска програма, пряк бенефициент е културното ведомство, а работите се извършват след проведен конкурс от консорциума „Шушманец-Шипка”. Срокът за осъществяването на дейностите е петмесечен.

Долината на тракийските владетели в района на Казанлък ще бъде номинирана за включване на индикативния списък на ЮНЕСКО за паметници на културата от световно значение, съобщиха от културното ведомство. По този повод министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на финансите Симеон Дянков посетиха три от най-интересните обекти, разкрити по различно време от експедиция ТЕМП с ръководител д-р Георги Китов.

Гробницата на Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка, уникалният каменен сакофаг в Оструша и могилата Шушманец са трите обекти, към които се проявява изключителен интерес от световната научна общественост. Докато първите два са вече социализирани, то обектът в Шушманец предстои да бъде включен в основния туристически маршрут.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн