“Напоителни системи” дава по-ниски цени на водата за поливане

STZAGORA.NET

Предложили сме цената на водата за напояване на “Напоителни системи – клон Горна Тунджа” да бъде под определената от министъра на земеделието и храните, съобщи управителят Филип Шукаров. Цената се определя всяка година в началото на поливния сезон със заповед на министъра.

Клонът обхваща областите Стара Загора, Хасково и Кърджали. “Целта ни е да запазим клиентите си и да печелим не от висока цена, а от оборот. Ние даваме 2.2 ст. за кубически метър на водата за поливане на оризища, при 2.5 ст., определени от министъра. Нашата цена за кубически метър гравитачна вода е 0.18 лева, при 0.23 общо за страната, а за помпена първо стъпало – 0.34 лева при 0.40, определена от министъра. Все още нямаме сключени договори, но подаваме за оризищата, от вчера започнахме и на тютюнопроизводителите”, поясни той.

Оризищата в региона са намалели с около 30 на сто в сравнение с миналата година, основно заради т.нар. почвооборот. За сметка на това пък са увеличени площи, засети с други култури, които също подлежат на поливане. Като цяло в последните години поливните площи в региона са в приблизително еднакви граници, няма рязко намаляване или увеличаване.

Неизрядни клиенти от област Стара Загора дължат на “Напоителни системи – клон Горна Тунджа” 229 хиляди лева, а заедно с неплатените сметки на длъжници от останалите области сумата достига 380 хиляди лева. “Имаме разрешение от Централното управление и започваме да си търсим парите по съдебен път. Край на безлихвените кредити, ние също правим разходи, а освен това сме достатъчно търпеливи и толерантни към клиентите си”, заключи Шукаров.

Таня ИВАНОВА
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн