В сряда синдикалисти ще блокират входа на МБАЛ “Киркович”

STZAGORA.NET
В сряда членове от двата синдиката – КНСБ и “Подкрепа”, в МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора, ще блокират северния вход на най-голямото здравно заведeние в областта, в знак на протест срещу готвеното сливане с Университетска болница. Протестът бе решен единодушно на синдикалното събрание, проведено вчера от 57-те представители на 700-те членове на синдикалните организации към болница “Киркович” – Стара Загора. Блокадата ще бъде направена в 9.30 часа – половин час преди началото на Общото събрание на акционерите на МБАЛ “Киркович”, по време на което ще се гласува сливането на двете болници. Според синдикалния лидер на “Подкрепа” Петър Ялъмов при бъдещото сливане се очаква да бъдат съкратени между 200 и 300 души от сегашния персонал. “Преди седмица разговаряхме в София с лидера на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев, но последствия нямаше. Разговаряхме с още един старозагорец – д-р Евгений Желев от парламентарната здравна комисия, но и той не успя да спре процедурата. Централното ръководство на КНСБ също не се е ангажирало в решаването на този проблем. Затова всичко сега остава в наши ръце и трябва да сме единодушни в решенията и действията си”, каза Ялъмов.

Д-р Веселин Попов, който също беше сред водещите на форума, изрази своето притеснение от факта, че доста от синдикалните лидери в София са се дистанцирали от проблема. И отбеляза отсъствието (по неизвестни за колегите си причини) на д-р Атанас Бадов, лидер на КНСБ в болницата. Според д-р Попов част от работещите в здравното заведение вече са изморени и с това е създадено впечатление за съгласие с обединението. “Този факт се използва от ръководството на двете болници и голяма част от документите са подписани “на тъмно” – подчерта той. – Единствено журналистите отразяват нашето недоволство. Имаше опит за сключване на някаква сделка днес да не ги приемаме. Защото, по внушение на д-р Атанасов, можело да не получим залата на Онкодиспансера като място за събранието. Това също е форма на заплаха. И ако някой не е разбрал инструментите, които използва ръководството на “Киркович”, вече трябва да знае, че то е безскрупулно и прави това, което му е поставено като задача. Затова, ако задачата в следващите дни е да бъдат задраснати от списъка на работещите известен брой хора, тя ще бъде изпълнена.”

Припомняме, че вливането на Университетската болница в МБАЛ “Киркович” в Стара Загора беше предизвестено от зам.-здравния министър д-р Минчо Вичев, а след това – подкрепено на общинската сесия в областния град.

До редакционното приключване на брой д-р Бадов не бе открит за коментар.

Добрина СЛАВОВА
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн