Бившият зам.-министър на отбраната Спас Панчев: Старите боеприпаси трябва да се утилизират от техните производители

STZAGORA.NET

Спас Панчев

Най-правилното е старите боеприпаси на Българската армия да се утилизират от техните производители. Те най-добре познават собствените си изделия, имат подготвени кадри и специализирани помещения. Това трябва да се направи в бъдеще, за да се избегнат инциденти както в склада край “Петолъчката”, коментира пред медията ни бившият зам.-министър на отбраната и настоящ депутат от Старозагорски избирателен район Спас Панчев. “Проблемът, че трябва да се спазва Законът за обществените поръчки и всички фирми, които имат лиценз, могат да участват в търговете, има свое решение. При воля може да се направи СПЕЦИАЛНА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА, каквото право имат Министерството на отбрана и Министерството на вътрешните работи”, уточни Панчев.

Припомняме, че фирма “Берета трейдинг”, чийто склад се взриви на 5 юни т.г., е спечелила търг на МО за утилизация на излишни боеприпаси не само през 2011 г. (852 тона за 1.3 млн.лв.), но и през 2008 г. – по време на управлението на тройната коалиция, когато зам.-министър на отбраната беше Спас Панчев.

На въпрос на медията ни защо тогава не са използвали законовите възможности за провеждането на специална обществена поръчка, тоест излишните боеприпаси да бъдат дадени на производителите им, Панчев отговори:

“Тогава нямаше такива инциденти, както този в Горни Лом през 2010-та, после в Севлиево и сега на “Петолъчката”, когато жертва на взрива станаха трима служители на “Берета трейдинг” и още деветима бяха ранени.

Спас Панчев се “застрахова”, че през 2008 г. не е участвал в комисията, когато “Берета трейдинг” е била избрана да утилизира боеприпаси за 3.5 милиона лева. Това което знаел, е, че за победител в търга на МО са били определени фирми, предложили най-ниска цена и най-кратък срок за изпълнение на поръчката, въпреки че имало изисквания и за необходима база и персонал. В този контекст той не можа да обясни защо през 2008 г. за изпълнител е била предпочетена търговската фирма “Берета трейдинг”, пред производител като “Арсенал” например, чиито боеприпаси десетилетия са били ползвани от българската армия, а неизползваните пълнят складове и поделения.

Панчев не успя да отговори и на питането ни как се издават лицензи, въз основа на които дадена фирма има правото да участва в търг за утилизация на боеприпаси, тъй като, докато е бил зам.-министър, не е бил член на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс. Но пък беше категоричен, че издадените по това време лицензи за търговци на оръжие и боеприпаси са доста повече, отколкото на производителите им.

Йовка НИКОЛОВА
*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн