Зърнопроизводителите не се бояли от данъчните

STZAGORA.NET

Радослав Христов

“Не се притеснявам ни най-малко от проверките на данъчните за ДДС”, коментира за медията ни Радослав Христов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Преди ден вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че данъчните започват масови проверки за източване на ДДС от големите зърнопроизводители. Акцията на НАП за афери в зърнопроизводството ще продължи до края на годината. Финансовото министерство иска всеки по веригата да си плаща ДДС директно в хазната. “Сега в сектора няма касови бележки, голямата част е на тъмно. Всеки следващ търговец трябва да ни показва какво е купил и продал”, обяснил вицепремиерът.

“ДДС не се източва от производителите, а от посредниците и търговците. Който работи открито и честно, няма от какво да се притеснява. Моето предложение е изцяло да отпадне начисляването на ДДС за производителите, защото то натоварва крайния потребител. Преди да отпадне този данък обаче, България трябва да получи от Брюксел разрешение за обратно начисляване на ДДС, което може да стане в близките месеци”, коментира Радослав Христов.

Според заместник-председателя на НАЗ тази година се очаква по-лоша реколта от зърнени култури. При почти всички ще има спад в добивите, като най-чувствително това се вижда при рапицата. Тази година 50% от площите, засети с културата, са пропаднали, а от тези, които оцеляха, се очаква двойно по-нисък добив. През 2011 г. средният добив от декар рапица е бил 250 кг, а тази година ще бъде между 100 и 120 кг/дка, коментира за медията ни Радослав Христов.

Около 30% по-слаба ще бъде и реколтата от ечемик спрямо 2011 г. Очакваните добиви са около 300 кг/дка, според изчисленията на зърнопроизводителите.

Най-малко е пострадала пшеницата, но и при нея се отчита около 20% спад в добивите. Очакват се около 350 кг/дка жито, прогнозира Радослав Христов. Въпреки по-ниските добиви тази година, вероятно в България ще се произведе достатъчно зърно, така че да не се налага внос на пшеница от други страни.

Заради падналите дъждове в края на май и началото на юни жътвата на рапицата и ечемика ще се забави и вероятно ще започне около 20 юни. Аномалиите в климата стават все повече и все по-чести, което няма как да не се отрази негативно върху земеделието.

Изкупните цени на зърното най-вероятно ще запазят нивата си от миналата година, дори може да има леко увеличение, прогнозира още Христов.

Иванка ПЕТКОВА
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн