Тотьо Бакалов – предконгресна позиция: БСП е длъжна да промени България

STZAGORA.NET
Публикация във в.”Дума”, 17 май 2012, брой 114
Автор: Тотьо БАКАЛОВ

Тотьо Бакалов

Едва ли сред нас ще се намери някой, който да не е усетил вълнуващата тръпка от гордостта и радостта, че е член на БСП.

Ние, с цялата си човешка и политическа същност, дълбоко съзнаваме смисъла и съдържанието на конгресния форум.

Посрещаме конгреса с голямо вълнение, надежда, но и с тревога за състоянието на партията, за нейното единство. Когато говорим за единство, не става въпрос за фанатичната вяра в собствената ни идейна неуязвимост. Единство, не като механичен сбор от единомислещи, а като жизнена и идейна позиция. За нас идеята е зов, съдба и добродетел. А всичко това е израз на големи, духовни и морални стойности.

Уважаемите ръководители и кандидат-ръководители на БСП не бива да забравят, че пиедесталът на президиумите не е по-висок от болката на подземието. Както и това, че и в противоборството задължително е нужен разум, съвест и прецизност.

Никога, както днес, думата “отговорност” не е рефлектирала с такава сила в нравствения и политически облик на БСП и в нашите личностни отношения.

Защото не става въпрос за частни несполуки и проблеми, а за целия наш живот, за неговия определящ климат, в който БСП играе историческа роля и има огромна отговорност. Борбата ни, тревогите ни, успехите ни, пораженията ни, идеалът ни – всичко това ни дава сила.

Нашата партия трябва да поведе решителна и безкомпромисна битка срещу хората, заразени от властогонство и угодничество. Те нямат място в партията! Това се отнася и за ония, които с жалките си опити искат да превърнат идеята на нашата младост в празни думи на самодоволни и самовластни бюрократи.

Днешното време поставя сложни и отговорни задачи пред партията. То налага категоричната повеля да изберем за ръководители на БСП хора с висок дух, с непоколебима вяра, безспорни авторитети, които притежават и добри организационни умения. Хора с голямо човешко и политическо обаяние, със завиден интелект, с доказани лидерски качества, но не безумно влюбени в себе си.

Ние искаме БСП да се ръководи от разумни, силни и смели личности – с повече сърцатост и огън в действията. Днес ни управляват маломерни политици, които с робска всеотдайност служат на чужди интереси. Те увеличиха само производството на погребални ковчези. Днешната демокрация прилича на кирлива развратница, която се къпе само преди избори, а през останалото време се парфюмира всеки ден, за да намали вонята си.

Нужна е промяна. Коренна промяна в живота на всички българи, които жадуват да са граждани на една просперираща, уважавана от Европа и света България. Съдбата е орисала БСП да го направи.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн