Изложбата „Библиотеките – паметта на нацията!” гостува в Стара Загора

STZAGORA.NET

За седма поредна година Стара Загора е включена в Националната библиотечна седмица от 14 до 18 май 2012 г. Кампанията стартира от НБ “Св. Св. Кирил и Методий” в София с откриването на Национална изложба “Библиотеките – паметта на нацията”. Копия от нея гостуват в Стара Загора, заедно с оригинали на ръкописи, старопечатни и възрожденски книги, ценни периодични издания и др. документи, притежавани от библиотека “Родина” и Регионална библиотека “Захарий Княжески”.

Изложбата „Библиотеките – паметта на нацията!”, която ще остане експонирана във фоайето на Община Стара Загора до 30 май, снощи бе открита от зам.-кмета Иванка Сотирова. Моментът е много приятен да видим в тези постери съхранените архиви, в днешния век, когато информацията обикновено се дигитализира, още по-ценно е да се запазят такива документи. Слава на библиотечните дейци, че ги има, за да може цялото това наследство да остане непреходно във времето, обърна се към присъстващите Иванка Сотирова. Като поздрави организаторите за инициативите, които създават с възможност за гражданството да се запознае с тяхното дело, тя благодари на двете библиотеки в Стара Загора за удоволствието да представят архивните постери пред обществеността.

Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките като хранилища на книжовното културно наследство на нацията и портали за неговото популяризиране и достъп, обясни директорът на библиотека „Родина” Слава Драганова.

Независимо от кризата, нашите наследници няма да ни простят, ако не запазим за тях съхраненото до наши дни, добави тя. Драганова връчи на зам.-кмета обръщение до местните власти от Българската библиотечно-информационна асоциация и до местната власт от библиотеките в Стара Загора.

Националната библиотечна седмица е организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация и се провежда под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов, с подкрепата на Фондация “Америка за България” и с партньорството на Гьоте-институт България.

Посланието на ББИА цели да се осъзнае и утвърди ролята на библиотеките за опазване паметта на нацията. Според специалисти ценното национално книжовно богатство, съхранявано в библиотеките, е застрашено поради липса на средства за правилното му съхранение, реставрация и консервация. По тяхна информация библиотечните колекции не се попълват с нови книжовни паметници, а библиотеките са най-доброто място за тяхното опазване, изследване и популяризиране. Книжовното културно наследство се нуждае от държавна политика и постоянни грижи за трайно опазване, широко популяризиране и пренасяне за бъдещите поколения.

Библиотеките на Стара Загора съхраняват местното книжовно културно наследство. Те са “паметта на Стара Загора”.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн