ПОЗИЦИЯ: Енергетиката – в Стара Загора!

STZAGORA.NET

Таня Иванова

Склонна съм да се съглася със започващата децентрализация в администрацията. Ето – сектор „Туризъм” от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма отива в Пловдив. Всички казват, че там му е мястото, защото градът е сериозен туристически център, богат на културно-исторически забележителности. Рибарството – да отива по-близо до рибарите и рибите. Не разумявам защо НАП трябва да отиде точно във Велико Търново, но сигурно е правилно. Митниците – в Русе, щото Солунската митница е далеч, а на Свиленград стават повече далавери. Земеделието и то ще се раздели – тук едно, там – друго. Така от една страна най-после ще стане ясно, че София не е България, а от друга – ще се създадат работни места. И на борбата с корупционните практики ще се отрази добре.

Почти съм съгласна с това решение на правителството, като си позволявам да дам конструктивно предложение. Да не оставят пак Стара Загора в тъча, все пак сме шестият по големина град. Хайде, за туризма не ни огря, нищо, че тук са най-старите жилища в Европа, а на 50 километра – и най-старият манастир на континента. Обаче на енергетиката точно тук й е мястото. В област Стара Загора е най-голямото дружество за открит въгледобив „Мини Марица-изток”, тук е и най-голямата държавна централа – ТЕЦ „Марица-изток 2”, добавяме и двете частни централи – „AES Гълъбово» и «КонтурГлобал Марица-изток 3», и «Брикел».

Някой ще отрече ли, че тук са най-добрите специалисти и във въгледобива, и в енергетиката? Или че даваме най-много електроенергия в микса? Така че предлагам на всички старозагорски депутати да се хванат за ръце и дружно да лобират, да не ни издърпат пак килимчето. Пък дано като дойдат тук, някои хора да научат защо комплексът „Марица-изток” е толкова важен, та да се отнасят към него с подобаващо уважение.

Таня ИВАНОВА
*

share button

1 коментар on “ПОЗИЦИЯ: Енергетиката – в Стара Загора!”

  • Иванов wrote on 2 май, 2012, 12:35

    Децентрализация – не само административни структури!

    Отдавна София вече не е столица, нито главен промишлен център на България, а нещо като всеяден кош. Ето защо правителството трябва да използва и други лостове за децентрализация по нива и направления.

    Няколко идеи за размисъл, защото са лесно реализуеми и Стара Загора трябва да намери съмишленици-лобисти в пакет с други градове:

    Пример 1: Учените от Селскостопанската академия искат пари? ОК.
    Световноизвестен факт е, че от много години Селскостопанската академия прави опити за сортово разнообразие и плодоносна рекултивация на жълтите павета. Господин Дянков, дай им пари под условие, ако заедно с парите и по конкретни проекти целево парите отидат в Сливо поле, Стара Загора, Садово, в Казанлък, Плевен, Добрич и т.н.

    Пример 2: Учените от направление Космос, Слънце и т.н. искат пари? ОК.
    Ами по същия принцип! Пари да – ако отидат в Смолян и в Стара Загора. Ако не направят нищо, поне ще пазят базата от разграбване и обезкостяване…

    Учените, а и администраторите в сектори енергетика, минно дело, металургия: След като навремето бащите на повечето сегашни учени-синчета с лъжи построиха до гъ*а си в София Кремиковци, а и НЕК и какво ли не – сега да дойдат да доказват себе си в Стара Загора (“Марица-изток”), в Кърджали и т.н.

    Пък и в София едни гори…

    Звучи радикално? Защо не?!

    И още, и още…
    *


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн