Община Стара Загора – с крути мерки срещу принудителната “лятна ваканция” в ЦДГ

STZAGORA.NET

Иванка Сотирова

“Детските градини няма повече да принуждават децата да излизат в дългосрочна лятна ваканция – заяви днес зам.-кметът по хуманитарните дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова на работна среща с директорите на детските заведения. – Не приемам аргументите, че няма друго време учителите да ползват годишните си отпуски. Винаги могат да се намерят много гъвкави решения през цялата година, а не само през трите летни месеци. Практиката да се ползват баби, каки, лели и пр. да гледат децата през лятото, за да могат учителките в детските градини да си ползват отпуските, ще се ликвидира веднъж завинаги. Всички те знаят чудесно, че детското заведение работи целогодишно, без прекъсване. Това е право на родителите и задължение на детските заведения. Друга наложена практика е дечицата да се връщат на родителите от 17.30 до 18 часа. Защо, след като работното време на вторите смени на госпожите е до 19 часа?!”

Г-жа Сотирова обеща да прекъсне и друга порочна практика. Сега яслите не освобождават места поради неприемане на 3-годишните в детските градини. В детските градини започва прием наесен, което нито е здравословно, нито благотворно децата да бъдат интегрирани по-бързо, нито законосъобразно, но такъв е подходът от години – летният период да бъде максимално облекчен.

Родителите на “абсолвентите”, т.е. 6-годишните деца, които завършват предучилищното си възпитание в края на месец май, могат да бъдат спокойни, че ако няма кой да се грижи за бъдещите първолаци през лятото, ще се направи необходимото всички нуждаещи се да останат в градините, обещаха от Общината.

На съвещанието директорките реагираха остро, след като се коментира въпросът за задължението на родителите да осигуряват на детето си всяка седмица по две рула тоалетна хартия, кутия със сухи кърпички за бърсане на ръце, сапуни, а някъде и препарати за хигиенизиране. Това е абсолютно недопустимо! Има за тези санитарни материали достатъчно средства по делегираните бюджети, след като за миналата календарна година в отдел “Образование” е отчетен преходен остатък от 2 (два) милиона лева.

“След като една детска градина има претенции от бюджетния остатък да закупи 7 лаптопа, значи има възможност да осигури за децата тоалетна хартия”, категорична е г-жа Сотирова.

По прогнозната справка 1236 са новоприетите деца в детските градини на Старозагорска община. На 4, 5, 6 и повече места са записани общо 981 забавачета. 255 малчугани са останали извън списъците на желаните детски градини, но има 275 свободни места, с възможност за разкриване на нови 10 групи.

До 30 април родителите на приетите деца писмено трябва да уведомят, че детето им ще расте именно в конкретното детско заведение.

На съвещанието се внесе яснота и по прилагането от 1 април 2012 г. на новия размер на таксите и всички подробности, свързани с това.

Росица РАНЧЕВА
*

spodelime

20 коментари on “Община Стара Загора – с крути мерки срещу принудителната “лятна ваканция” в ЦДГ”

  • Нел wrote on 19 април, 2012, 23:10

    Поздравления за г-жа Сотирова!!! Успехи и желая!!!

  • glen wrote on 20 април, 2012, 12:21

    Не, не по двe рула, а по четири трябва да носи всеки родител. Те “другарките” как ще си поддържат домакинствата само с по две от всяко дете. А сапуните задължително да са течни и от един литър. Да се въведе и всяко дете по две бутилки препарат за съдове да носи. Достатъчно е да се проверят чантите на служителите в градините и ще се разбере защо се иска всичко.

  • Бабинка wrote on 20 април, 2012, 14:57

    И от мен поздравления за най-точната зам.-кметица!

  • mustafa mustafov wrote on 21 април, 2012, 8:48

    i kak 6te stane tova pitam i mojeli nqkoi da miotgovori kade mojem da se opla4em

  • Майка wrote on 23 април, 2012, 6:10

    Какви са тези глупости?!? Госпожите са на работа до 18 или 18.30, зависи от детската градина. По-скоро зависи дали отиват в 12 или 12.30 на работа. Госпожа Сотирова да каже как работят госпожите с по 30 деца и дали ако приемат 15, а не 30 за новата учебна година, ще успеят да вържат делегирания бюджет.

  • Elena wrote on 23 април, 2012, 14:37

    Наистина ли работното време на госпожите е до 19:00 h ;O ……….., явно обаче те не са наясно с това, и защо няма контрол, недоумявам аз. Редовно в петъчен ден децата са изкарани в коридора облечени още от 17.00 h в очакване на родителите, и то в повечето случаи в компанията на някоя лелка, защото по това време вече просто госпожи НЯМА!!!

  • Мартин Петров wrote on 23 април, 2012, 18:40

    БРАВО!
    Крайно време беше! Има си закони с тази страна и е крайно време те да почнат да се изпълняват! В закона ясно е записано, че детските градини приемат деца ЦЕЛОГОДИШНО! А яслите – от 3-месечна възраст до навършване на 3 год. Стига вече с тези своеволия и изкуствени ваканции! И аз искам лятото до почивам, но почивам, когато ми се падне по график, било то лято, есен, зима!

    БРАВО!

  • Анонимен wrote on 24 април, 2012, 13:40

    В 34 детска градина

  • РАДКА wrote on 25 април, 2012, 7:19

    Не е за браво този коментар на Сотирова тя бързо забрави като директор но училище как също разчиташе на дарения от родители Не тоал хартия е проблема а липсата на Дет Градини и това че децата ни са наблъскани по 30-35 на места проектирани за 22 и не зная защо обществеността не реагира на това. Мили хора да има закони в тази страна и те са определили броя деца и броя персонал за тяхното обгрижване изисквайте това а не се хващайте за дребното. Децата ни озверяват от тази безумна бройка и не госпожите са виновни за това.

  • Мария Момчева wrote on 25 април, 2012, 9:52

    Поздравления и от мен! Бих желала да споделя още един проблем, на който трябва да се обърне внимание. Относно детските градини и по-точно за предучилищните групи. Децата са големи, на много от тях, да не кажа всички, не им се спи следобед. Задължават децата да лежат 2 часа, а има госпожи, които ги принуждават да спят. Те се сменят на обяд, не виждам какъв е проблемът да ги занимават с нещо. Аз съм на възраст, че не мога да лежа 2 часа, а едно дете, което кипи от енергия, как мислите се чуства?

  • Славова wrote on 25 април, 2012, 10:36

    Поздравления и от мен! НО едно голямо НО, днес посетих директорката на 35 градина и тя ми обясни, че “абсолвентите”, т.е 6-годишните, могат да са до края на ЮНИ? И какво правим в този случай ,общината казва едно, директорите – каквото си решат?

  • мама wrote on 25 април, 2012, 20:11

    слушай Радке хората ги интересува хартията дето носят а не по колко деца са на едно място по важно им е да има щастливи кокошки а не щастливи деца

  • МИМА wrote on 25 април, 2012, 21:31

    Славова общината не гледа детето ви директора знае възможностите на Дет Градина а догодина ще имате лятна ваканция пак общината ли ще ви обещае гледачка

  • Анонимен wrote on 25 април, 2012, 23:13

    Евала за коментарите. Вярно те госпожите за всичко са виновни. Вие елате си вижте децата отстрани какво правят и как се държат в детското заведение и тогава протестирайте. Като хванати от гората са. Нищо чудно че и собствените им родители се чудят как да ги натирят. Ако можеше и събота, и неделя щяха да ги пращат. Гледат само как да се отърват от тях. Не ви прави чест, мили мами, да пиете по цял ден в някое кафе, докато накои като нас се опитват да ви превъзпитат отрочето.

  • Славова wrote on 26 април, 2012, 12:21

    Мима, другата година няма общината да ми гледа детето, но градината е целогодишна и по закон децата трябва да са и през летния сезон!

  • Галя wrote on 26 април, 2012, 15:30

    Най-после се раздуха този проблем. Плащам си таксите, купувам хигиенни материали, каквито са ми поръчали, и то в огромни количества, които в нашето домакинство ще стигнат поне за три-четири месеца. И в замяна какво – детето трябва да излезе във ваканция за 2-3 месеца през лятото. Не може и няма как да стане. Стандартната отпуска е 20 работни дни. За лятната ваканция обикновено вземаме половината. Това са две седмици. Останалата половина я вземам на части. Работя в частна фирма, сама виждам, че това е най-удачният вариант. Не мога да отсъствам повече и да вземам заплата. За това градините трябва да работят целогодишно на пълна пара! Откъде накъде на госпожите ще им се полага такава дълга отпуска? И то платена! А заплатите им откъде идват? Те дали знаят? НАСТОЯВАМ тази порочна практика да се промени! Крайно време е!

  • МИМА wrote on 26 април, 2012, 15:33

    Славова, и по закон децата трябва да са до 22 в група, но я ги виж как са по 32 на учителка и пак по закон трябва да се плаща за извънреден труд.

  • МИМА wrote on 27 април, 2012, 19:29

    Галя отпуските на госпожите по ЗАКОН са 48 дни а заплатите си ги заработват с много усилия и с цената на скъсаните си нерви А пък ако ги питаш и те искат да ползват отпуск през зимата но не им се разрешава защото няма кой да ги замести на раб им място Не слушай Сотирова за многото гъвкави решения Хайде тя да предложи поне едно и ще и кажа браво

  • Хриси wrote on 16 април, 2014, 17:13

    Поздравления и благодарности на г-жа Сотирова от името на всички родители на децата посещаващи детски градини в община Стара Загора! За съжаление обаче в 25-та градина правят скандали ако си вземеш детето в 18.15 ч.

  • Аз wrote on 5 юни, 2014, 23:27

    Дами и господа не се карайте и не прехвалвайте това решение. Замислете се че тази система буксува отдавна, а делигиранитебюджети я поставиха на колене. Няма такива градини извън страната с толкова много деца натъпкани като в китайско село! Един от абсурдите на предучилищното възпитание в България. Нечовешко е да се изисква от един учител да се грижи за толкова много деца и при това качествено. Няма как да стане! Истината е че има двоен стандарт – 22 деца по норматив, 35-38 записани. Това се прави за да се “върже” бюджета, а бюджета зависи от общините. Директорите се занимават с мениджмъндвместо с това за което са назначени. Разбира се, че е хубаво децата да са в малобройна група и през лятото, но проблема не е в отпуските, а в наемането на заместници. За това групите се сливат – за икономии. Не защото детското заведение ще спести от многото, а защото всъщност бюджета е малък /ограничен/. В рамките на тези пари се вместват заплати, разходи за ток, вода, отопление. Едно от решенията е да се вдигнат таксите, а другото решение е – да се отпускат средства за заместващи учители. Освен това, отпуските по закон се планират в началото на всяка календарна година и работодателят е длъжен да се съобрази с желанието на служителите си. В крайна сметка след като детската градина работи целогодишно, а през учебната година не могат да се ползват отпуски, кога тогава ПИТАМ?! Защо е нужно да се противопоставят родителителии учители? Отпуснете пари за заместници, защото така е редно! Ето ви и един линк – има какво да научите в две страници! http://profit.bg/news/S-kakvo-se-zanimavat-detsata-v-detskite-gradini-po-sveta//nid-122965.html


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн