КНСБ иска 10% увеличение на доходите за 2012-та

STZAGORA.NET

Пламен Димитров

За 10% увеличение на доходите на българите, считано от началото на годината, ще настоява КНСБ пред правителството и аргументите вече се подготвят, обяви в Казанлък председателят на КНСБ Пламен Димитров. Според него исканото 10% увеличение е минимално, на база официалната инфлация за последните три години, и в никакъв случай не отразява реалната инфлация и реалното обедняване на българите. Той изрази увереност, че кабинетът на Бойко Борисов ще спази предварителните договорки за увеличение на минималната работна заплата с 20 лева, считано от 1 май.

Димитров прогнозира, че срещу това няма да се възпротиви кабинетът, тъй като на практика увеличението на минималната заплата на 290 лева засяга само 18 хиляди работещи в държавната сфера. Общо 180 хиляди по официални данни на статистиката са хората, работещи на минимално възнаграждение в страната.

Лидерът на КНСБ каза още, че една трета от брутния вътрешен продукт на България е в сивата икономика, което прави реално над 25 млрд лв. годишно. Това, взето заедно с ниския процент на разпределение на общественото богатство към работещите, в съотношение 1:3, за сметка на трупане на доходи на капитала, поставя днес като основен въпроса за социалната справедливост в българското общество. Димитров съобщи, че 408 хиляди българи са загубили работата си през 2011-а и това прави 15% спад на заетостта.

Деляна БОБЕВА
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн