Раднево: Археологически парк с кули и амфитеатър ще даде нов живот на миналото

STZAGORA.NET

В северния край на Раднево до края на годината по европроект ще бъде изграден уникален археологически парк, в който ще бъдат експонирани археологически артефакти, датиращи от Бронзовата епоха до средновековието, открити на територията на общината. Проектът “Нов живот за миналото” е по приоритетна ос 3 “Устойчиво развитие на туризма” и е насочен към подобряване на туристическите атракции в община Раднево и свързаната с тях инфраструктура по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”

Проектът бе представен пред медиите в Стара Загора от ръководителя му инж.Живко Жеков, финансовия експерт Радка Илчева (вляво на снимката) и координатора му Моника Стоилова.

Идеята за локален археологически парк, разказаха те, е подета още от покойния екскмет на Раднево Нончо Воденичаров. Целта е стимулиране на икономическото развитие на региона чрез насърчаване на туризма, използвайки съхраненото от радневския музей културно-историческото наследство. Ефектът от него ще е облагородяване на част от територията на Раднево, като празният до момента терен от 13 дка срещу паметника на Иван Рилски (южно от околовръстния път) бъде преобразен в красива и атрактивна паркова среда.

Общата стойност на проекта е 4,16 млн. лв. Съфинансирането от общината е 916 660 лв. Крайният срок за реализирането му е 28 декември 2012 г., ако няма удължаване на срока поради течащото обжалване. Проектът е разделен на два лота. Първият е за изграждане на необходимата инфраструктура на парка, парковата среда, парковото осветление, озеленяването, оградите и др. Вторият лот включва архитектурни реконструкции на исторически обекти и художествено възпроизвеждане на интериорите им.

Ще бъде направена възстановка на сгради чрез възпроизвеждане на строителни методи и техники на съответната епоха. На централния подход към парка ще бъде разположена порта от Ранновизантийската епоха. Посетителите ще минават през нея, ще се изкачват по реконструираните във височина правоъгълни кули, от които ще се открива панорама на целия парк. Помещенията в кулите ще бъдат използвани за настаняване на администрацията на парка и за експозиционни площи. Кулите ще бъдат изградени монолитно до височина 2,7 метра, след което ще следва имитативна възстановка на обемите до 10,1 м. Ще има и фрагмент от кръгла ранновизантийска кула с част от прилежащите й крепостни стени, раннохристиянска базилика, 10-метрова стражева кула със стопанска сграда от Римската епоха. Под защитни покрития, наподобяващи могилни насипи, ще бъдат експонирани макети на гробни съоръжения, жертвоприношения, селища и светилища. В източния край на парка ще има амфитеатър със сцена, който ще бъде използван и за културни мероприятия. През целия парк ще минава една централна алея с разклонения до съответните обекти. Парковата среда ще включва различни дървесни видове и храсти – магнолии, смърчове, борове и др.

От 13-те декара на парка застроената площ ще бъде около 3 дка. Оставено е достатъчно свободно място за бъдещо разполагане и на други археологически обекти, което ще повиши допълнително атрактивността на археологическия парк.

До момента е избран изпълнител на строително-монтажните работи по лот 2 – обединение “Епика”. По лот 1 тече обжалване на избрания изпълнител – фирма “Екса”, от фирма “Джана комерс”, като тези дни се чака решението на Върховния административен съд. Обектите са трасирани и започват изкопните работи.
*

социални бутони

2 коментари on “Раднево: Археологически парк с кули и амфитеатър ще даде нов живот на миналото”

  • diqn wrote on 27 юли, 2012, 12:08

    nai dobriq proekt koit na koito sam pri sustval i pomagal no ako me vzemete na rabota vav va6ta firma da rabota 6te e o6te podobre

  • румен wrote on 1 ноември, 2013, 14:11

    В 21 век с бетон и арматура направиха руини които никога не ги е имало на това място. Идеята беше идиотска и струваше 5мл. лева. Може да се сравни само с американски кеч или филм в който каубойците са каратисти. Много тъжно ми става като гледам проекта и реализацията и лицата на хората от снимката.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн