Синдикалната брадва в Мините май сече избирателно

STZAGORA.NET
Защо синдикатите в “Мини Марица-изток” не стачкуваха по време на предходното ръководство на дружеството, когато беше понижена цената на въглищата, а откривките изоставаха драстично? С този въпрос медията ни се обърна днес към синдикалните лидери.

Валентин Вълчев

“Още през 2010 година, когато започна изоставането на откривката в “Мини Марица-изток”, сме уведомили и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и Българския енергиен холдинг – каза председателят на синдикалната организация на КНСБ в дружеството инж. Валентин Вълчев. – Предупредихме, че ако не се обърне внимание, не се вземат мерки и не се направят необходимите инвестиции, ще се стигне до затруднения в добива и дружеството ще изпадне в тежко състояние. За съжаление не бяхме чути. На БЕХ беше необходима печалба и инвестициите останаха на заден план. Сега поставяме отново проблема пред обществото, защото перспективите наистина са лоши, заплахата да спрем работа е реална”, посочи той.

Генчо Генчев

Колегата му Генчо Генчев, лидер на КТ “Подкрепа” в Мините, също беше категоричен, че през 2010 година са информирали писмено министър-председателя Бойко Борисов за изоставането и бездействието на БЕХ. “Който не вярва – мога да му покажа писмото, пазя го в архив. Когато през 2010 година се тръгна към намаляване на цената на въглищата, имахме 5-часова среща с министър Трайчо Трайков в присъствието на д-р Константин Тренчев. Обяснението беше, че решението е политическо, за да не скочи драстично цената на микса заради увеличената цена на газта, че ще се компенсира с по-високия добив. От тогава нашата цена е 71.50 лева на тон условно гориво. Имахме уверения, че от новия регулаторен период – 1 юли 2011 година, цената ще стане 79 лева на тон условно гориво, за да се получи средно годишно 75 лева. Решенията не ги вземаме ние”, отсече той.

Таня ИВАНОВА

Синдикатите ли управляват Мините?

Б.Р. Тогава обаче стачка нямаше, въпреки че беше ясно, че дружеството ще търпи загуби заради по-ниската цена на въглищата, и че бъдещето му е неясно заради изоставането с разкривките. А и условията на труд не бяха по-различни от настоящите. Напротив. Тази година обаче синдикатите вдигнаха стачка, която постави на карта енергийната независимост на България, заради премии (те бяха основният препъникамък за постигане на споразумение с работодателя дни наред). Сега отново дават индиректен анонс, чиято завеса е “загриженост за съдбата на дружеството”, вживявайки се в ролята на мениджъри – ангажимент, който никой не им e вменил, а още по-малко е регламентиран в Кодекса на труда. Въпросът защо го правят 40 дни след стачката, от която миньорите нищо не спечелиха, остава без отговор. На брифинга им от 6 март т.г. медията ни директно попита синдикалните лидери защо не напуснат, след като условията на труд не ги устройват, след като за 12 обявени работни позиции кандидатстват 1500 човека, които са наясно при какви условия ще работят. Отговор пак нямаше…

Йовка НИКОЛОВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн