Създадоха горивен водороден елемент с мощност 1 мегават

STZAGORA.NET
Химическата международна група Solvay съобщи, че е създала най-голямата в света протонна мембрана за добив на чиста енергия от водород, според съобщение в infuture.ru.

Водородният горивен елемент с мощност от един мегават е бил създаден в завода за производство на хлор SolVin в Антверпен, Белгия. По време на промишлена демонстрация мощността на устройството е достигнала до 500 мегавата в час. Енергията, произвеждана от елемента, е достатъчна за захранването на 1370 жилища в течение на цял месец. Той също така произвежда достатъчно количество топлина, която се използва в производствените процеси на завода.

Горивният елемент изработва електричество чрез преобразуването на химическата енергия на водорода с помощта на електрохимическа реакция с кислорода. Водородът е един от страничните продукти на хлорната промишленост. Системата от горивни елементи понастоящем дава възможност на завода SolVin самостоятелно да генерира от 20 до 40 процента от енергията, която използва. Общата ефективност от работата на завода достига 80%, а ефективността на енергообезпечението – 50%.

Горивната клетка е уникална демонстрация на съвместните усилия в Европа. Агрегатите от мембранни електроди са били изготвени от компанията Solvicore с исползване на полимери Solvay в Германия. Горивният елемент е бил създаден от компаниите MTSA и Nedstack. Доколкото единствените изхвърляни вещества от горивните елементи по време на тяхната работа могат да бъдат само вода и топлина, те са един от перспективните източници на екологически чиста енергия. Досега акцентът обаче бе поставян върху разработката на горивни елементи за захранване на автомобилите, но създаването им вече в голям размер може да стане удачен вариант за снабдяването на домове с сгради с екологически чиста енергия.
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн