Старозагорци отрупаха с цветя паметника на Васил Левски

STZAGORA.NET

Стотици старозагорци се събраха в 11.30 часа пред паметника на Васил Левски, за да сведат глави пред паметта му. Благодарността ни към делото на Апостола на свободата е по-жива отвсякога, а почитта ни към най-великия българин и днес, 139 години след гибелта му, е все така голяма и свята, се видя на малкия площад, който събра различни поколения – от едва проходили деца, доведени от родителите си, през ученици и студенти, вдигнали портрети на Левски, до хора на преклонна възраст:



Тук бяха областният управител Недялко Недялков, председателят на Общинския съвет Емил Христов, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, командирът на Втора Тунджанска лека пехотна бригада бриг.ген.Петър Петров, както и лидери и членове на основните политически партии от политическия спектър и представители на патриотични, политически и обществени организаци:



Честването на годишнината започна в 9.30 часа сутринта със Света литургия в памет на йеродякон Игнатий, отслужена от митрополит Галактион и старозагорското свещеничество в катедралния храм „Свети Димитър”:



В 11.35 часа камбанен звън извести началото на тържествения ритуал за 139-годишнината. На площада бе строена рота от Втора Тунджанска лека пехотна бригада с военен оркестър, а пред паметника, с Вечния огън край него, имаше почетен военен караул. Стихове рецитираха деца от СОУ “Васил Левски”, както и водещият честването актьор Христофор Недков.

След това бе отслужена Заупокойна литургия:

Слово за Васил Левски произнесе Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора:

- Скъпи съграждани, тук сме днес, за да си припомним, че на този ден през 1873 г. Апостолът на българската свобода пое по своя път към безсмъртието и заживя в историята на бъдещите поколения. Тук сме, за да коленичим и да се преклоним пред подвига на Васил Левски, който живее в сърцата на всеки българин.

Той е нашето мерило за патриотизъм, за чест, за дълг, за морал, за справедливост, за всеотдайност и саможертва. Той е нашата икона. Тук сме – на това свято за всички нас, старозагорци, място, за да усетим, да почувстваме неговото присъствие, шума от стъпките му като ученик в Старозагорското класно училище, и отново в душите ни да зазвучи пламенното му слово като Дякон Игнатий.

Тук сме, за да изпитаме искрена радост като родолюбиви българи, да споделим своето възхищение от подвига и примера на Апостола, да покажем, че приемаме като свои високите му хуманни идеали, изповядваните от него демократични ценности и непоколебимата му вяра в бъдещето на България.

Тук сме днес, за да потвърдим отново, че като идеолог и организатор в българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет, Васил Левски е една от най-светлите личности в нашата история и велик национален герой.

Тук сме днес, за да припомним думите му: “Нека обичаме България, да работим за нейното настояще, да отстояваме вярата в собствените си сили, да градим нашето бъдеще, съизмервайки се с другите европейски народи.”

Нека бъдем достойни за заветите на Апостола!

Нека с гордост и самочувствие носим името българи!

След словото прозвуча Химнът на Република България, а после дойде времето и за полагането на венци и цветя. Пред монумента се изви дълга опашка от старозагорци, които търпеливо изчакаха реда си да сложат по китка пред паметта на Васил Левски:





-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн