Електромобилите ще се зареждат в движение изпод асфалта, пробегът им става неограничен

STZAGORA.NET

Илюстрация: news.stanford.edu

Най-важното препятствие пред масовото разпространение на електромобилите остава ограниченият им пробег, рядко надхвърлящ 150 км, след който е нужно презареждане на акумулаторите. Това на свой ред изисква изгражданенето на широка мрежа от пунктове за зарядка, а така също и допълнително време за престой по време на зареждането. Възможно е обаче този проблем да бъде решен чрез идеята, огласена неотдавна от изследователски екип под ръководството на проф. Шанхуей Фан в Станфордския университет в САЩ.

Става дума за вграждане на системата за безжично зареждане в асфалта. Подобно предложение има и корейски екип, но американският проект е по-различен. Авторите му са тръгнали по път, различен и от този на техни колеги от Масачузетския технологичен институт, които още преди 4 години създадоха система за статично безжично предаване на енергия и дори захраниха с нея от разстояние 60-ватова лампа. При това разстоянието на лампата до източника бе 1.85 метра и тя продължаваше да свети дори при наличието на препятствия, включително хора, между нея и източника.

В случая се използва ефектът на резонанс на нискочестотно магнитно поле: и предавателят, и приемникът имат медни намотки, които са така проектирани, че резонансната им честота е строго еднаква. Предавателят създава около себе си променливо магнитно поле, което приемникът улавя – и се постига предаване на енергия. При това околните обекти, и даже чувствителната електроника, не са податливи на това въздействие, тъй като то е по-слабо дори от естественото магнитно поле на Земята.

Екипът от Станфорд е уточнил начина за безжичното предаване на 10 киловата мощност на разстояние 6,5 фута (около 2 метра), което според изчисленията им ще е достатъчно за поддържане на заряда на акумулаторите на постоянно ниво при бързо каране по шосето. С помощта на компютърно моделиране те са избрали оптимална конструкция и взаимно разположение на намотките на приемника и предавателя, като са постигнали внушителна 97-процентна ефективност при предаването на енергията. Според разчетите им приемната намотка ще е в електромобила, а серия от предаващи ще са вградени в пътното платно, под асфалта. Така автомобилът ще се зарежда, докато пътува.

Авторите продължават работата си върху проекта и вече са започнали да патентоват решенията си. В близко бъдеще те ще преминат към създаването на действащ прототип на системата и към полевите му изпитания. В концепцията им е особено важно това, че електромобилите ще могат да пътуват на неограничени разстояния, без да се налага да спират за дозареждане.
По текст на “Популярная механика” и прессъобщение на Stanford University.

-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн