Старозагорският изобретател инж. Ангел Недев финализира проекта си за уникален компресор

STZAGORA.NET

Старозагорският изобретател инж. Ангел Недев приключи успешно проекта си по Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013″. Прототипът на финансираното от ЕС и републиканския бюджет изделие е готов и работи в рамките на зададените технически параметри. Така старозагорецът стана един от малцината българи, усвоили до момента евросредствата по програмата.

До успешния финал се стигна, след като с проекта по настояване на сегашния старозагорски кмет Живко Тодоров през 2010 г. бяха запознати и съдействаха за реализирането му министрите Томислав Дончев и Трайчо Трайков. Ангел Недев е благодарен и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, която миналото лято му е помогнала проектът да продължи докрай. Както и на старозагорския Холдинг “Загора” в лицето на инж.Ирина Динева (“Хранинвест” ЕАД) и на работниците във фирмата, където му е предоставена производствена база.


Специалистите определят изобретението на Недев като “иновационен компресор с кулисен механизъм, лесен за производство, превъзхождаш всички известни световни марки със значително по-ниската си консумация на енергия”. Той може да бъде използван в климатици, хладилници, промишлени инсталации, кораби и за много други цели.

Класическият бутално-мотовилков компресор (вляво) е по-обемист, двойно по-скъп и по-непроизводителен в сравнение с компресора на Ангел Недев.

Компресорът с Х-образно колебаещо се бутало е 4-камерен, с общ обем 127 куб. см. Вдига налягане от 8 атмосфери  при 2800-3000 оборота в минута срещу 1550 оборота за съпоставимите класически компресори, намиращи се в продажба, при една и съща мощност на задвижващия електродвигател. Това определя близо 20% по-високата му проиизводителност. По-добър е и от хитовите на пазара в момента винтови компресори. Голямо предимство на конструкцията е, че компресорът може директно да се свързва с електродвигател, без ремъчна или зъбна предавка, което предотвратява загубата на мощност – 7-8% в първия случай и 3% във втория. Изделието е много по-компактно, в него се влага много по-малко метал и почти няма технологичен отпадък, което прави производството му значително по-евтино и експортно ориентирано. За него са нужни два пъти по-малко средства, отколкото за най-евтините модели, които се предлагат на пазара днес.

“Приключилият проект по Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013″ изпълни целта си – да докаже предимствата на реализираната за пръв път в света схема с колебаещо се бутало пред класическата с цилиндрични бутала и коляново-мотовилков механизъм, както и да се заинтересуват бъдещите инвеститори”, поясни изобретателят.

Готовият прототип е второто поред изделие – усъвършенстван вариант на работещия модел, който Ангел Недев с фирмата си “Компресия Недев” представи пред обществеността преди година и нещо. С него вече са очертани насоките за бъдещо масово производство на новия тип компресори. Остава държавата или частен инвеститор да инвестира в развитието на широка гама от пазарни изделия на основата на изобретението (видеоклип с работещия компресор – ТУК).

Следващата задача, по която започва работа Ангел Недев, е на основата на вече доказаната като работеща и успешна иновативна кинематична схема да създаде четвъртия тип двигател в света след бензиновия на Ото (1876 г.), дизеловия (1901 г.) и роторния на Ванкел (1957 г.). Конструкцията е с опция да се използва и за двигател с вътрешно горене с около 20% по-нисък разход на гориво в сравнение с най-добрите съвременни двигатели.

-

сподели ме

8 коментари on “Старозагорският изобретател инж. Ангел Недев финализира проекта си за уникален компресор”

  • Ing.parvanov wrote on 27 януари, 2012, 13:20

    Здравейте, поздрави за усилията, които сте положили и изхабените нерви. С много уважение и респект: ING PARVANOV, Виена.

    Оригиналният текст: Zdraveite, pozdravi za usiliata, koito ste polojili i izchabenite nervi. S mnogo uvajenie I respekt ING PARVANOV, Wiena.

  • Йохан Петков wrote on 27 януари, 2012, 14:40

    Поздравления за успешното приключване на една трудна, но благородна дейност. Желая Ви по-нататъшни успехи. С молба да ми изпратите друг начин на комуникация за консултация с Вас.
    С уважение и респект:Йохан Петков

  • Кристиан wrote on 22 април, 2013, 19:47

    Здравейте, искам да се свържа с Ангел Недев, може ли да ми дадете някакви контакти за връзка ?

  • admin wrote on 22 април, 2013, 20:21

    Пишете в страницата му във Фейсбук:

    https://www.facebook.com/groups/100282366685737/?notif_t=group_r2j

  • Усмихнат wrote on 12 ноември, 2013, 14:17

    Здравейте,

    Понеже написах коментар, като идея: варианта със спонсориране срещу процент или така нареченото акционерно дружество изпълнима идея ли е за Вас?

    Любослав Василев

  • ZHIVKO wrote on 3 декември, 2013, 14:22

    ZDRAVEI “INAT” MOZACHEN, I AZ KATO TEBE SE POTIA NAD EDNA MOIA IDEA,SPORED MENE TREBVALO E DA SI DAL NAVANKA TUKA OT TIA MUTRI KRADZI NAVSAEKADE I V VSICHKI SVERI NA NASHTA DARZHAVA SAMO GLEDAT KAK DA IZMARODERSTVAT NEKOI I DA DOKACHAT NEGOVATA IDEA I DA IA PUBLIKUVAT PO-KASNO KATO TEXNA. AKO ISKASH OBADI MI SE NA TOZI TELEFON: 0878 931 838.

  • vankata wrote on 9 януари, 2014, 20:57

    АКО ОТИДЕШ В КИТАЙ ТЕ ЩЕ ТИ ОТВОРЯТ о4ите

  • Красимир Ненов wrote on 23 януари, 2015, 17:50

    Здравейте! Интересувам се от иновацията. Искам да се срещна с инж. Ангел Недев. След 10-на дни ще минавам през Стара Загора. Трябва ми телефон за връзка. С уважение: Красимир Ненов 23.01.2015 г.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн