Национален протест стягат миньорите

STZAGORA.NET

Те имат 4 основни искания, но само едно е свързано с “Мини Марица-изток”

Миньорските федерации на КНСБ и КТ “Подкрепа” се готвят за национален протест, стана ясно след проведеното днес в Раднево съвместно заседание на ръководствата им. Приетата декларация ще бъде оповестена официално в петък, уточни председателят на ФНМС към КНСБ инж. Пенчо Токмакчиев. До крайната мярка ще се стигне, ако не се изпълнят четири основни искания, които бяха разгледани на съвместното заседание.

Едно от тях е спазването от страна на ръководството на “Мини Марица-изток” на споразумението от 12 юли м.г. не само в частта за изплащане на допълнителни бонуси, а и на осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и инвестиции.

Друг повод за недоволство е затварянето на 210-мегаватовия втори блок на ТЕЦ “Бобов дол”, което освен че ще остави без работа много енергетици, ще повлияе и върху добива на въглища в Северозападна България. Като довод за преразглеждане на решението те изтъкват и изграждането на сероочистваща инсталация.

Превеждането на изравнителните суми от НЕК към топлофикационните дружества е третото искане на синдикатите. Те припомнят, че по този начин се забавят плащанията към тях. Последният акцент е пенсионната реформа, която ще накара работещите в отрасъла да се пенсионират по-късно.

Насрочените за днес преговори между синдикатите и ръководството на “Мини Марица-изток” бяха отложени за петък, тъй като от 17 часа днес двете миньорски федерации участваха в среща с министър Трайчо Трайков.

Таня ИВАНОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн