Мините стачкуваха 1 час ефективно. Преговорите продължават и днес

STZAGORA.NET

Спорът за допълнителните 10-12 милиона лева бонуси, които миньорите си искат, доведоха до едночасова ефективна предупредителна стачка в трите рудника и администрацията на “Мини Марица-изток” тази сутрин. Става дума за това, делът на персоналните разходи спрямо общите приходи на дружеството да бъде не 36,2%, колкото сега е определен, а 38,9%, за колкото настояват синдикатите и миньорите, а ръководството не скланя.

Едночасовият протест започна в 8 часа с надути сирени на рудничните влакове. Пред Битовия комбинат в Ковачево – селото, където е управлението на рудник “Трояново-север”, се събраха стотина миньори. С тях бяха и синдикатите – КТ “Подкрепа”, представен от Генчо Генчев, и КНСБ, представен от председателя в рудника Янчо Петров. Дойде и зам.-изпълнителният директор на “Мини Марица-изток” ЕАД Стефан Танев. От площада директно предаваше Би Ти Ви, имаше камери и на други телевизии. Според синдикатите участието на миньорите в стачката е 98-99%, а на служителите в администрацията – 90%.

Към 9 часа хората се разотидоха, но остана очакването за резултат от определените за през деня нови преговори между ръководството на Мините и синдикатите.

Реплики по време на предупредителната стачка:

“Тук не е за жени. Бойно поле е. Снимайте некролозите! Много от нас не доживяват до пенсия!”

“Защо допускатe да има извънреден труд, а не назначавате нови хора? 15 години в нашия участък няма назначен нито един нов работник.”

Стефан Танев: “Съгласни ли сте, че има ненатоварени хора?” Отговор от миньорите: “Това го правим в момента”.

“Трябва да се преосмислят много неща. Не могат да ни наричат “кучета”. Ние вадим парите, а в същото време ще ни бият с тояги. Някак не се връзва.”

“Средната заплата в Мините е 1520 лв., но с включени 20 часа извънреден труд. Чисто получаваме 1000 лева на месец! Бат Бойко да се извини за тези големи пари, дето според него сме ги вземали.”

Генчо Генчев: “От 14 януари нататък имаме право да провеждаме ефективна стачка. Тя може да започне и в някой от следващите дни – на 15-ти, 16-ти и т.н. В България има достатъчно генериращи мощности. Няма да се стигне до режим на тока. Ако се създаде затруднение за населението, ще доставим необходимото количество въглища за централите.”

Стефан Танев: “При стачка най-трудно ще бъде за самите вас, защото ще трябва да наваксвате пропуснатото с 24-часов труд.” Отговориха му: “Ние и сега работим денонощно. Не дъжд и сняг, а камъни да валят, работим непрекъснато.”

“Елате в рудниците и вижте при какви условия работим! Парите не са най-важното за нас. Искаме добри условия на труд!”

Михаил Велчев, шофьор на газка, показва как калта, през която камионът преминава в рудника, е стигала до гърловината на резервоара. А до вчера карал със стари гуми. Неотдавна затънал в калта и чакал с часове да го изтеглят.

“При това ръководство се дават 2 пъти по-малко пари! След като и Арбитражът казва, че имаме право на стачка, помислете къде бъркате!”

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн